1 2 3 4 5

ВестиШта је хронични синуситис (упала синуса)?

Хронични синуситис је запаљење слузокоже синусних шупљина и ово стање постоји, ако тегобе као код акутног синуситиса перзистирају и трају дуже од 8 недеља.

Процес је исти као код акутне упале: слузокожа шупљина (синуси) постаје отечена и упаљена, скупља се слуз која варира у боји и конзистенцији.

Хронични синуситис је последица инфекције, полипа у носној шупљини, девијације септума носа...

Бројна су стања која могу да допринесу развоју хроничног синусистиса, али нека од најчешћих су носни полипи и израслине у носној шупљини, алергије (на полен, прашину, длаке итд), девијација носног септума, повредаприликом прелома носних костију, или костију лобање, акутне респираторне инфекције, цистична фиброза (наследна болест у којој не постоји нормално стварање секрета)

Компликације хроничног синуситиса могу битипогоршање астме (слуз која се слива низ ждело иритира узрокујући нападе са кашчјом код астме), упала можданих овојница (менингитис), тегобе са видом ако се инфекција прошири ретроорбитално (иза очне јабучице), појава тромботичних процеса на крвним судовима лобање.

Све наведене компликације нису толико честе, осим погоршања астме, али требало би их превенирати уредним узимањем тачно преписане терапије?

Који су симптоми хроничног синуситиса?
Симптоми хроничног синусистиса су најчешће
- зачепљеност носа/синуса, слуз се слива низ ждрело (постназално)
- тешкоће при дисању кроз нос
- отеченост, бол око очију
- бол у горњој вилици
- смањен осећај мириса и укуса
- кашаљ , који се ноћу погоршава
- бол у уху и ждрелу
- умор, исцрпљеност
- задах из уста

Симптоми су врло слични као код акутне упале синуса, само што могу узроковати израженији умор и исцрпљеност и тегобе трају дуже од 8 недеља. Постоји већи ризик од секундарних инфекција и појаве компликација.

Како се поставља дијагноза хроничног синуситиса?

Постављање дијагнозе обично није компликовано. Треба узети у обзир све симптоме и дужину њиховог трајања.
Назална ендоскопија: преглед унутрашњости носних шупљина је веома битна током постављања дијагнозе.
Брисеви из синуса (брисеви из носа нису валидан резултат и то је најчешћа грешка која се догађа приликом дијагностике).
Алергијска обрада и тестирање (палета алергена и осетљивост организма на поједине алергене) може да помогне у успостављању алергијске природе болести.

Како се лечи хронични синуситис?
Испирање синуса физиолошки раствором неколико пута на дан са апликацијом кортикостероидних спрејева у носну шупљину. Орална примена кортикостероида (преднизон, метхилпреднизон) долази у обзир.

Антибиотици не играју важну улогу код хроничног синуситиса, али ако је узрок бактеријска упала користи се амоксицилин, доксициклин, триметоприм-сулфаметоксазол, цефалоспорини, левофлоксацин или моксафлоксацин у трајању 10-14 дана.

У случају да тегобе перзистирају, може дођи у обзир и хируршка терапија. Киретаже синуса, трепанације, ендоскопско укљањање полипа и операција носног септума само су неке.

Извор: симптоми.рс
датум: 2.3.2022.