1 2 3 4 5

ВестиХОЛТЕР ЕКГ

Динамичка електрокардиографија je посебна неинвазивна дијагностичка метода у кардиологији за регистрацију електрокардиограма (ЕКГ) и праћења рада срца у дужем временском периоду. У току дужег временског периода, најчешће у времену од 24 до 48 часа, а према потреби и 5-7 дана, уз помоћ малог преносног апарата (холтер ЕКГ) који пацијент носи са собом у току дневно-ноћних активности, лекар стиче објективни увид у стање срчаног мишића и његов рад, у свакодневном животу, за време обављања пацијентових свакондевних активности. Метода може бити од изузетне користи код утврђивања одређених срчаних поремећаја и у одређивању даљег испитивања или лечења.

Ова дијагностичка метода снимања покрива двадесетчетворочасовни рад срца пацијента, и уз помоћ холтер мониторинга много је већа вероватноћа да се открију абнормални поремећаји срчаног ритма у односу на класични ЕКГ чије регистровање траје мање од једног минута.

Холтер ЕКГ апарти могу се користити за дијагнозу:
-Преткоморских фибрилација срца.
-Мултифокалне преткоморске тахикардије (убрзан рад срца настао из већег броја локација у срцу)
-Лупања срца
-Пароксизмалана суправентрикуларна тахикардија
-Утврђивање узрока брзог замарања
-Успорен рад срца (брадикардија)
-Коморска тахикардија.

Како се симптоми срчаних поремећаја не јављају свакодневно, често је 24 часовни холтер ЕКГ без револуционарних открића. У овим случајевима, дужа снимања често могу помоћи да се открију срчане аритмија или да се оне искључе као узрок тегоба. Зато данас постоје холтер ЕКГ апарати који могу и до 7 дана да региструју сигнале срца и да на овај начин помогну у откривању напада панике и анксиозне поремећаје које су често последица аритмија.

Лоше стране холтер ЕКГ представља дискомфор пацијента због: употребе широке одеће, обавезног бријања длака на попрсју, ограниченог одржавања хигијене тела, могућност спадања електрода, појачаног знојења и појава алергијских реакција након употребе самолепљивих фиксатора (леукопласта) и гела за електроде.

У току употребе могуће су сметње од јаких извора електромагнетног зрачења (мобилни телефон, микроталасне пећи јаких магнета), али и влаге па се забрањује:
-Купање или туширање (обавља пре и након употребе холтер ЕКГ)
-Боравак у близини извора високог напона, метал детектора или великих магнета (забрана снимања магнетмом резонантном томографијом)
-Употреба електричног јастука, ћебета, масажера и сличних уређаја на електрични погон.

Холтер је минијатурни 24 часовни ЕКГ - апарат са 2 до 6 грудних електрода које се лепе на површину грудног коша. Апарат је изузетно безбедан и не разликује се по свом изгледу од малог касетофона. Пре монтаже опреме, пацијент мора да се окупа, његове груди се потом морају добро очисти алкохоломом (или неким другим средством) како би се обезбедло добро пријањање самолепљивих ЕКГ електрода. Електроде се прво лепе, а затим причвршћују (турбан Повеском) на грудни кош пацијента, како бисмо омогућили неометано вршење његових уобичајених дневно-ноћних активности. Мушкарци, са длакавим грудима, морају да обрију места на кожи на којима се лепе ЕКГ електроде. Електроде се повезују танким жицама са малим преносним холтер ЕКГ апаратом који се поставља око струка пацјента, или се носи на специјалном каишу око врата. За постављање холер ЕКГ-а потребно је око 10 до 15 минута, а за његово скидање након примене мање од 5 минута. Према посебном упутству, пацијент на штампаном обрасцу-дневнику води краћи дневник о активностима у току дана, и у најкраћим цртама описује евентуалне тегобе и време када су се појавиле. У току примене холтер ЕКГ мониторинга региструју се следећи параметри: Средња срчана фреквенца, депресија ST сегмента, поремећаји срчаног ритма, компензаторне паузе или прекиди у раду срца, Q-T интервал, варијабилност срчане фреквенце (као незвисан прогностички показатељ).

Радио телеметријски холтер ЕКГ, (рекордер) догађаја, малих димензија 60mm x 48mm x 28mm.
Омогућава континуирано праћење срчане активности (ЕКГ и других виталних параметара) болесника у реалном времену, на путовању, у кући и на радном месту болесника, данас је могуће у неким земљама света. У будућности, уз помоћ са земаље емитованог дигиталног сигнала из болесниковог холтер ЕКГ, преко ГСМ мреже и сателита у свемиру, биће могуће праћење рада срца болесника у току његовог кретање по целом свету, од стране његовог лекара.

Текст на основу извора уредио др Милан Вемић, Општа болница Панчево.

Извори: Holter Monitoring на www.medical.philips.com