1 2 3 4 5

ВестиДечије одељење богатије за 24-часовни холтер ЕКГ апарат

Холтер ЕКГ је дијагностичка метода чији резултати лекару пружају информације на основу којих ће се пацијенту обезбедити најбоља могућа кардиолошка нега и лечење.
Холтер ЕКГ-а (електрокардиограм) представља графички запис електричне активности срца током периода од 24 сата уз помоћ овог уређаја. Ради се како би се регистровале промене срчаног ритма које се јављају повремено или су повезане са одређеним ситуацијама

Уређај се састоји из рекордера (снимача) и електрода које се постављају (лепе) на грудни кош. Рекордер је мали, величине мобилног телефона и лаган. Апарат се носи 24 сата и за то време он бележи електрокардиограм пацијента. По истеку овог времена апарат се скида и подаци пребацују на компјутер где педијатар кардиолог добија увид у ЕКГ.

У периоду ношења холтер уређаја потребно је и дозвољено да се обављају све уобичајене активности. Такође пацијет (или родитељ) води дневник активности и тегоба где се уписује све што је пацијент радио током 24-часовног снимања и које сметње је имао (уколико их је имао).
После 24 сата пацијент се враћа у болницу како би вратио уређај и донео дневник активности и сметњи. Педијатар кардиолог ће упоредити 24-часовни ЕКГ запис са тегобама и активностима из дневника и саопштиће и објаснити резултате испитивања родитељима.

Ношење холтера ЕКГ-а је потпуно безболна процедура и не носи никакав ризик. Може се осетити једино блага нелагодност приликом ношења холтер уређаја или блага реакција коже на месту где су постављене електроде (у виду црвенила).
Рад других електричних уређаја углавном не утиче на рад холтер уређаја. Требало би избећи детекторе за метал, магнете, микроталасне пећнице, електричне четкице за зубе и коришћење мобилног телефона зато што може краткотрајно прекинути сигнал од електрода до холтера. Током ношења уређај се не сме поквасити тако да је тог дана забрањено купање, а требало би да се пацијент истушира непосредно пре постављања холтер уређаја.

Ова метода је потпуно безболна, комфорна без превеликих захтева. Због своје неинвазивности, лакоће за постављање и ношење, а због важности резултата које даје педијатру кардиологу спада у један од најважнијих дијагностичких уређаја у кардиологији.

ЈЕДНО ВЕЛИКО ХВАЛА СВИМА КОЈИ СУ НАМ ПОМОГЛИ У РЕАЛИЗАЦИЈИ ОВЕ ИДЕЈЕ ЈЕР ЈЕ ТО ВЕЛИКИ КОРАК НАПРЕД У ДИЈАГНОСТИЦИ И ЛЕЧЕЊУ НАШЕ ДЕЦЕ.

Извор: https://www.belmedic.rs/pregled/24-satni-holter-monitoring-ekg-a

Teкст на основу извора уредила Марија Радојчић - струковни спец. за клиничку негу,
Дечије одељење Опште болнице Панчево