1 2 3 4 5

ВестиХирзутизам-естетски или здравствени проблем?

Шта је хирзутизам?

Хирзутизам представља претеран раст длака на местима која нису типична за жене, односно по мушком типу дистрибуције – у пределу изнад усана, образима, грудном кошу, стомаку. Повећана длакавост лица врло често је извор анксиозности и ниског самопоуздања код жена. Понекад може довести до избегавања социјалних интеракција и симптома депресије. Због тога жене овај проблем третирају разним методама.

Како настаје?

Пре пубертета тело је покривено финим непигментованим длачицама које се називају велус длачице. Физиолошки, код жена, почевши од пубертета, поред женских полних хормона, такође се продукује и мала количина тестостерона, мушког полног хормона, у јајницима и надбубрежним жлездама. Тај тестостерон, у подручјима која су зависна од полних хормона код девојчица доводи до претварања ових велус длачица у грубе, пигментоване терминалне длаке и то је нормално. Код жена које из неког разлога имају повећану концентрацију тестостерона долази до повећаног раста терминалних длака у нежељеним регионима, што је често праћено и појавом акни, масне коже и косе.

Да ли је повећан раст длака увек повезан са повишеним мушким полним хормонима?

Постоје ситуације у којима повећан раст длачица није андроген-завистан. Узимање неких лекова као што су кортикостероиди, фенитоин, даназол, миноксидил, циклоспорин, може да доведе до појачане маљавости. Утицај гена, је такође битан па ако ваша мајка или сестра имају хирзутизам, већа је шанса да ће се и код вас јавити. Такође, чешће се јавља код жена пореклом са Средњег истока, Азије и Медитерана. Код постојања теже инсулинске резистенције, повишени нивои инсулина у крви смањују концентрацију SHBG – протеина који везује тестостерон у крви и чини га неактивним. У тој ситуацији у крви се налази нормална концентрација укупног тестостерона, али је повишен слободни тестостерон који једини испољава своје биолошке ефекте, између осталог и на раст терминалних длачица. Ово је такође разлог зашто се код гојазних особа проблем погоршава.

Како да објективно проценим хирзутизам?

За процену степена хирзутизма користи се модификован „Ferriman-Gallwey scorе“ помоћу којег се бодује присуство и густина терминалних длака у 9 региона тела оценом од 0 (непостојање) до 4 (веома изражено). Збир који је већи од 8 указује на постојање хирзутизма. Ово је само делимично објективна метода, пре свега, зато што она се заснива на субјективној процени. Додатни проблем је то што жене третирају овај козметички проблем много раније него што се утврди степен хирзутизма.

Када и због чега треба да се јавим лекару?

Када утврдите да имате појачану маљавост, потребно је да се јавите ендокринологу који ће да процени да ли се ради о озбиљном проблему. Заправо, 85-95% жена са хирзутизмом има синдром полицистичних јајника. У синдрому полицистичних оваријума, поред хирзутизма врло често постоје и нередовни менструални циклуси (мање од 10 циклуса годишње), цисте на јајницима, гојазност и понекад акне. Ове жене често не могу да остану у другом стању, зато што немају редовне овулације. Постоји велика вероватноћа да имају и повишене масноће у крви и инсулинску резистенцију што је почетни корак ка настанку шећерне и кардиоваскуларних болести. Поред детаљне анамнезе и физикалног прегледа, потребно је одредити ниво хормона у крви, пре свега да би се искључила сумња на озбиљније али ређе узроке хирзутизма као што су: кушингов синдром, конгенитална адренална хиперплазија, тумори јајника, надбубрежних жлезда, акромегалија. У неким случајевима потребне су и додатне дијагностичке методе као што су УЗ или CT (скенер).

Шта би требало да ми скрене пажњу на озбиљност ситуације?

Пажњу треба обратити ако је хирзутизам нагло настао, брзо се развија, или ако је удружен са продубљивањем гласа, повећањем клиториса, малим дојкама, опадањем косе у чеоном и слепоочном пределу (мушки тип алопеције), нередовним циклусима или истицањем млека из дојки. У случају да постоји било који од наведених симптома треба се јавити лекару без одлагања.

Шта је решење?

Најбитније је да лекар утврди да ли стварно постоји хирзутизам и да ли је он удружен са неком ендокринолошком болешћу. Третман хирзутизма најчешће подразумева комбинацију лечења ендокринолошког поремећаја који је довео до њега (ако постоји) и лекова и метода за уклањање маљавости. Од лекова, лекар може прописати оралне контрацептиве који садрже естроген и прогестин, оним женама које не планирају да остану у другом стању. Као нежељени ефекти понекад се могу јавити мучнина, вртоглавица, главобоља и гастроинтестиналне сметње. Код оних код којих се не постигне задовољавајући ефекат могу се дати и антиандрогени од којих је најпознатији Спиронолактон (истовремено он је и благи диуретик). С обзиром да он има неповољан ефекат на развој плода, све време његове примене потребно је користити контрацептивна средства. Такође, неопходно је и праћење електролита. Од метода за трајно уклањање маљавости најбољи ефекти до сада су постигнути електролизом и ласерском терапијом, које се морају понављати. Код гојазних особа, мршављење доводи до смањења хирзутизма.

Текст уредила др Марина Бачевић, специјализант интерне медицине

Литература:

1.Turner, H.E , 2009.Oxford handbook of Endocrinology and Diabetes, second edition Oxford university press,Oxford

2.https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hirsutism/diagnosis-treatment/drc-20354941

3.Management of hirsutism, Agraval, N.K. Indian J Endocrinol Metab. 2013 Oct; 17(Suppl1): S77–S82.