1 2 3 4 5

ВестиХипербарична оксигенотерапија

Хипербарична оксигенотерапија подразумева удисање и боравак у просторији са повишеном концентрацијом кисеоника под притиском до 3 пута већим од уобичајеног. Значајна је код третирања тешких инфекција и рана које одложено зарастају, најчешће код дијабетичара или пак након радијационих повреда или декомпресионе болести.

У условима повишене концентрације кисеоника омогућена је његова већа апсорпција путем плућа и транспортовање до ћелија у читавом организму. То значајно доприноси у борби против локалног инфекта. Поред тога на хемијском нивоу подстиче се ослобађање супстанци, тзв. „Фактора раста“ и СТЕМ ћелија, који потпомажу зарастање рана и обнову организма.

Оксигенотерапија може бити индикована код гангрена стопала, улкусних промена на потколеницама, рана које отежано зарастају, те тешких анемија, апцеса, опекотина, тровања угљен моноксидом и многих других стања.

Ризици оксигенотерапије су најпре повезани са повишеним притиском којем су пацијенти изложени.

Припрема за хиперабаричну комору подразумева, код пацијената са бројним коморбидитетима, преглед интернисте, пулмолога те основну хигијену тела и комотну памучну одећу. Обавезно је оставити све предмете који могу изазвати пожар (упаљачи), као и предмете осетљиве на атмосферу са повишеним притиском (сатови, мобилни телефони) на за то предвиђена места ван коморе.

Обавезно је пријавити и постојање пејсмејкера, стентова и претходних интервенција које могу утицати на сам процес и здравље пацијента.

Данас су доступне и хипербаричне коморе намењене за индвидиуалну употребу или пак мини коморе које третирају само одређене делове тела, те су адекватне и за пацијенте који иначе не би могли користити стандардне хипербаричне коморе које су до сада најчешће коришћене.

Извори: https://www.mayoclinic.org/

Текст на основу извора уредио Др Слободан Перић, одељење Хирургије.