1 2 3 4 5

Вести5. мај- Светски дан хигијене руку у здравственим установама

Сваке године 5. маја СЗО промовише хигијену руку и том приликом се обраћа здравственим радницима и здравственим сарадницима у здравственим установама, подсећајући на важност превенције болничких инфекција. Обележавање 5. маја ове године се врши под називом „У вашим је рукама – спречите сепсу у здравству“.

Основна порука ове године је да је хигијена руку од значаја у превенцији сепсе повезане са лечењем и негом. На 17. седници Генералне скупштине, СЗО је усвојила резолуцију у циљу побољшања превенције, дијагнозе и лечења сепсе. Правилна хигијена руку је главни фактор у превенцији сепсе. СЗО је 2009.године по први пут је означила Светски дан хигијене руку под називом „Сачувајмо животе-оперите своје руке“. Овој кампањи до сада се прикључило 20 614 здравствених установа из 179 земаља света, 61 из Србије што је највише у региону. Циљ је да се у глобалну мрежу учлани што више болница које ће подстицати здравствено особље да што чешће обављају ову најважнију меру превенције.

Апелујемо на све запослене у нашој здравственој установи да се прикључе овој акцији и побољшају прање својих руку у циљу спречавања сепсе у здравству.

Текст припремио Одсек за интрахоспиталну контролу и санитарно хигијенски надзор Опште болнице Панчево