1 2 3 4 5

ВестиХЕРПЕС ЗОСТЕР

Хепес зостер је акутно, спорадично вирусно обољење које се најчешће јавља у старијој животној доби. Зостер ( грч. реч -оспа која се јавља у виду појаса).

Историјат:
Варичела - зостер вирус („Varicella - Zoster virus, VZV”) је сврстан у групу „Herpesvirida“ под фамилију „Аlfa herpesvirine“. Ово је исти вирус који изазива и овчије богиње код деце ( Варичела ).

Преношење болести:
Појава Херпес зостера се објашњава двојако. Настаје као касни рецидив или поновна инфекција вирусом варичеле. Варичела се јавља у дечијем узрасту као примарна инфекција. После прележане болести вирус се идаље задржава у организму у ганглионима спиналних живаца, у латентном стању. Из латентног стања могу прећи у реинфекцију, која постаје манифестна (након инкубације од 1-3 недеље) у виду Зостера.

Клиничка слика:
Болест настаје нагло. Продромални стадијум поциње са једностраним болом који се јавља у оном делу тела на којим ће се потпуним развојем болести појавити ерупција оспе по кожи. Код неких болесника бол може да прати главобоља, фотофобије, а ретко повишена температура. Овај период траје 2-3 дана, а понекад и 7 дана. Некада бол отежава постављање дијагнозе.
Након неколико дана узрок кожног бола постаје очигледан када се јави карактеристична оспа. Оспа пролази кроз 4 стадијума, макулозни, везикуларни, пустулозни, крустозни.
Најчешће промене су на кожи трбуха, међуребарном простору или на глави (у пределу нервуса тригеминуса). Ове локалне промене су углавном једностране праћене увећањем регионалних лимфних жлежда. Након отпадања круста заостају хиперпигментације и плитка улегнућа коже, која се временом губе.
Велики проблем зостера је бол. На основу трајања може се говорити о херпетичном и постхерпетичном болу. Херпетични траје од почетка болести до 2 месеца, а пост херпетични траје дуже од 2 месеца.

Компликације болести:
Најчешће бактериске суперинфекције и површинске гангрене. У случају офталмичног херпеса, може да заостане замућеност корнее и увеитиса.

Дијагноза: Искључиво клиничка.

Лечење:
Зависи од узраста и имунолошког стања оболелог. Херпес зостер код деце лечи се симптоматском терапијом. Код одраслих увек треба лечити Ацикловиром, који треба дати што пре могуће, а најкасније 72 часа од почетка избијања везикула. Ако се терапија не започне у овом периоду касније је не треба ни започињати јер је вирус завршио своје патогено дејство. Додатно пацијенту могуће је преписати и аналгетике уз редовну терапуију.

Текст на основу извора уредила др Јована Наумовић, Инфективно одељење Опште бочлнице Панчево.

Извори:
Инфективне болести Медицински факултет универзитет у Београду
https://www.healthline.com/health/shingles
http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-za-pacijente/infekcije-i-zarazne-bolesti/virusne-zarazne-bolesti/herpes-zoster