1 2 3 4 5

ВестиВАРИЧЕЛА И ХЕРПЕС ЗОСТЕР

Варичела (овчије богиње) су акутно, инфективно, високо заразно дечије обољење које се испољава генерализованом везикулозном оспом. Представља респираторно преносиво обољење распрострањено у целом свету.

Извор инфекције је само човек оболео од Варичеле или Херпес Зостера. Овчије богиње су болест са сезонским варијацијама. Увек се јављају мање епидемије. Највећи број оболелих је од зиме до касног пролећа. Инфицирана особа је најзаразнија дан пре избијања оспе. У стадијуму круста оболели више није инфективан. Престанком болести вирус се не избацује из организма већ остаје доживотно у виду латентне (скривене) инфекције која врши сталну стимулацију имунитета па се може реактивирати Херпес Зостером у старијој животној доби и код имуносупримираних особа. ХЕРПЕС ЗОСТЕР је акутно, спорадично обољење старије животне доби које се испољава локализиваном везикулозном оспом, а настаје као реактивација инфекције настале након Варичеле. Због смањеног имунског надгледања долази до размножавања вируса, оштећења инфициране ћелије и ширења на остале ћелије. Све инфициране ћелије пропадају , а вирус путује из дубљих до површинских слојева коже и доводи до промена које су исте као код Варичеле. Једина разлика је у томе што се промене јављају локализовано. Варичела и Херпес Зостер подлежу обавезној пријави заразних болести. Оба обољења изазива Варичела Зостер Вирус.

КЛИНИЧКА СЛИКА

Инкубација ВАРИЧЕЛЕ траје 10 - 21 дан (обично око две недеље). Болест почиње изненада избијањем оспе на разним местима на телу које веома брзо постају везикуле (пликови). Оспа избија у неколико налета и заузима карактеристичну дистрибуцију тако да је најизраженија је на лицу и трупу. Наредни налет оспе јавља се после 12 - 24 сата праћен је скоком температуре и интензивнији је од првог стадијума. Оспа је увек присутна и у косматом делу главе, не избија увек на длановима и табанима. Оболели се жали на интензиван свраб. Везикуле избијају и на слузницама, врло брзо прскају и јављају се плитке улцерације. Код деце Варичела је лакша болест и протиче са мањим поремећајем општег стања. Код одраслих је болест тежа па је праћена високом температуром, тешким општим стањем и боловима у згобовима. Код особа са ослабљеним имунитетом може се јавити „прогресивна Варичела“ код које налети оспе не престају што се најчешће завршава смртним исходом. Варичела код трудница је тешка болест. У зависности од старости плода у време инфекције долази до обољевања плода или се рађа дете које оболи од Варичеле током наредних десетак дана. Варичела новорођенчета је веома тешко обољење које се често завршава смртним исходом.

ХЕРПЕС ЗОСТЕР настаје нагло. Прво се јавља бол у захваћеном региону. Након неколико дана јављају се црвенило и жарење, избијају везикуле (пликови) које су гроздасто распоређене на одређеном делу коже. Болест протиче без скока телесне температуре. Промене су увек локализоване на једној половини тела тако да поштују предњу и задњу средњу линију тела. Код деце Херпес Зостер је блаже обољење и протиче без болова. Велики проблем је бол који настаје због оштећења сензитивних нерава. Бол може бити присутан до два месеца од почетка болести (херпетични бол) или дуже од два месеца након почетка болести (постхерпетични бол).

КОМПЛИКАЦИЈЕ

Настају деловањем вируса или услед бактеријске инфекције на бази претходно настале вирусне инфекције (суперинфекција). Значајна компликација је пнеумонија (упала плућа), бактеријске инфекције коже су најчешћа компликација, а изазивач је пиогени стафилокок, стални становник коже.

ДИЈАГНОЗА

Варичела и Херпес Зостер се дијагностикују на основу клиничке слике.

ТЕРАПИЈА

Варичела је код деце лака болест која захтева мировање, лагану исхрану и одржавање чистоће коже туширањем. У случају израженог свраба примењује се пудер са 1% анестезина. У случају бактеријске инфекције дају се антибиотици. Доза лека се прилагођава тежини и локализацији инфекције. Код одраслих се очекују компликације у смислу пнеумоније па је потребно превентивно започети даваље Ацикловира што је пре могуће. Терапија се спроводи 10 дана. Варичела новорођренчади и имунокомпромитованих особа лечи се Ацикловиром. Терапија Херпес Зостера зависи од узраста и имунолошког одговора оболелог. Код деце лечи се симптоматски. Код одраслих увек се лечи Ацикловиром који треба дати најкасније 72 сата од почетка избијања оспе. Аналгетике је потребно увек давати у редовној терапији. Одржавање хигијене, давање седатива и остала симптоматска терапија су од значаја.

ПРЕВЕНЦИЈА се спроводи избегаваљем контакта са особом оболелом од Варичеле или Херпес Зостера, вакцинацијом и применом хиперимуних гамаглобулина. Вакцина је регистрована у многим земљама, али није у календару обавезних вакцина. Након вакцине добија се солидан и дуготрајан имунитет. Особе које су имуносупримиране, а нису прележале Варичелу треба чувати од контакта са Варичелом, а у случају контакта спровести превенцију применом имуноглобулина најкасније четири дана након изложености..

Текст на основу извора уредила др Тања Богојевић, клинички лекар, Пријемно - ургентна служба, ОБ Панчево

Извор: Инфективне болести Уџбеник за студенте медицине, Медицински факултет Универзитета у Београду, катедра за инфективне болести, Цибид 2009. године