1 2 3 4 5

ВестиХероји нашег доба – борци против епидемије вируса Kовид-19

Сви који су тренутно запослени у здравствном систему и који се 24 часа боре против короне су хероји нашег времена. Ту нема дилеме. Млади др Милан Гајић, клинички лекар на Интерном одељењу, који је иначе на специјализацији је један од хероја. Др Милан Гајић је у оба таласа короне ангажован на пријему и лечењу пацијената.

„Дан нам почиње у 8 ујутру, радимо визиту, прелистамо све папире, документацију, затим идемо даље на лабораторијску дијагностику па око 12,13 часова онда идемо заједно у обилазак пацијената и од 13 до 14 часова планирамо даље отпусте и разговарамо са колегама о стању пацијената", рекао је др Милан Гајић, један од хероја нашег доба.
Др Милан Гајић каже да без колега који су свакодневно и даноноћно са њим не би успели да се боре против вируса Ковид 19. Он апелује на све да поштују мере које је донела струка и Влада Републике Србије и да грађани штите пре свега себе, али и најближе.
„Ситуација за сад тренуитно није у неком ни побољшању ни погоршању. Идаље имамо доста пријема али идаље и отпуштамо пацијенате. Мере превенције које се спроводе сигурно људи треба озбиљно да схвате пошто како и видимо на државном нивоу дешава се пад броја заражених, тако да се види да мере доприносе у смањењу броја оболелих", додао је доктор Милан Гајић.

У Панчевачкој Ковид Болници тренутно има 101 пацијент. Према речима директора Болнице др Слободана Овуке, клиничке слике су различите, а ситуација је тренутно у стагнацији.
„Мислим да је ситуација боља, али позивам све грађане и све људе да само слушају струку, пошто нажалост имамо и неких других људи, не бих сада квалификовао да не буду неки тешки изрази, који се користе на друштвеним мрежама да би обесмислили тежак рад ових људи и свих у здравству и тешку судбину болесних. Треба да будемо одговорни према својој деци, околини, да се понашамо озбиљно тиме чинимо највише за њих, нас саме и друштво у целини", оценио је др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево.

Министар здравља др Златибор Лончар организовао је неформални састанак са здравственим радницима ковид болница КБЦ Звездара и Опште болнице Панчево, а сви заједно су апеловали на грађане да поштујући мере заштите помогну онима који свакодневно раде у црвеним зонама, на првим линијама фронта у борби против корона вируса и у тешким условима се боре за здравље и живот.
„Желим још једном да се захвалим људима, ово су наши хероји овог доба наравно требаће да прође времена да схватимо шта су радили и како су радили. Нећу да дужим, само да апелујем још једном, ту су и наши синдикати, представници Лекарске коморе, на јединство и на подршку овим људима да издрже, да помогнемо свима и да се сви уозбиљимо и решимо овај проблем", рекао је министар здравља, др Златибор Лончар.

„Панчевачка Болница никада није имала бољи рејтинг у здравственим устрановама у Србији и сада се и доказала. У првом таласу, у другом таласу, могу само да кажем хвала свим здравственим радницима и медицинским и немедецинским, од спремачице до доктора до специјалисте. Тешко је, тешко се користе одмори, слободни дани, људи су свесни тога, некада морамо да истрајемо у борби то је препознао и министар здравља др Златибор Лончар који нас је позвао са колегама из КБЦ Звездара", додао је др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево.

„Сви који се боре против корона вируса су хероји нашег доба. Струка апелује на све да буду јединствени и да се управо тим људима који су од почетка кризе на првој линији фронта борбе са вирусом да подршка да издрже и помогну свима. Најбитније је управо чути њих који долазе са интензивних нега, респираторних центара, са одељења где се лече ковид пацијенти. Готово без паузе се боре и лече пацијенте и мимо ковид зоне. Сва ургентна стања и операције, као и тешка стања мимо ковида, за све се боре подједнако", наглашава др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор:
РТВ Панчево
29. јул 2020. године