1 2 3 4 5

ВестиСветски дан борбе против хепатитиса

С циљем да се подстакне превентива, омогући едукација и боље разумевање хепатитиса-запаљења јетре као великог здравственог проблема, обележава се Светски дан борбе против хепатитиса. У Србији од хепатитиса болује око 450 хиљада људи, а у свету око две милијарде. То је десет пута више него од ХИВ-а. Вирус хепатитиса А преноси се фекално-оралним путем и стручњаци кажу да је то болест прљавих руку.Преноси се контактом, водом и храном. Узрокује акутну врсту хепатитиса, док хронични не постоји.Хепатитис А који је уз Б и Ц најраспрострањенији, најмање је опасан облик овог обољења. У народу је познат и као заразна жутица и налази се у столици оболеле особе, па је пут преноса преко прљавих руку. Зато је за хепатитис А најважнија мера превенције хигијена, мада постоји и вакцина. Вирус хепатитиса Б и Ц које могу да оставе последице, дају хроничну болест јетре и преносе се сексуалним путем. То посебно важи за вирус жутице Б, који се преноси путем крви, тетоважама, полним путем или вертикалним путем (с мајке на дете)Инфекција изазвана хепатитисом Ц често дуго времена може протицати без специфичних симптома и знакова болести и пацијенти је открију тек у поодмаклој фази.Ретко када се пацијент обрати лекару због одређених симптома, већ се најчешће хронична инфекција открива сасвим случајно, приликом систематских прегледа крви, добровољног давања крви или трансфузије оболелом сроднику или пријатељу, а чак 40 одсто пацијената не зна на који се начин инфицирало.

Хепатитис се манифестује абдоминалним болом, повишеном телесном температуром, хепатомегалијом (повећање јетре). Акутно, па и хронично ошетћење јетре најчешће пролазе без симптома. Тек када се развије цироза или тумор јетре онда се болест препозна.Против хепатитиса Б постоји вакцина која је добијена генетичким инжењерингом, што значи да је потпуно пречишћена, безбедна и да не даје нежељене ефекте, а уколико пацијент прими три дозе доживотно га штите од хепатитиса Б. Вакцинисање против хепатитиса Б , који је сто пута заразнији од вируса ХИВ, обавезан је део програма имунизације у нашој земљи, док за хепатитис Ц не постоји вакцина. Тестирање на хепатитис препоручује се свим особама које спадају у тзв. ризичнегрупе. Континуирана едукација лекара у примарној здравственој заштити је неопходна, како би се пацијенти благовремено упутили на тестирање и на тај начин спречиле даље компликације.У Србији се од 2006. године спроводи обавезна вакцинација деце против хепатитиса Б, а то је најбезбеднија, најјефтинија и најуспешнија мера превенције, не само за децу већ и за поједине категорије становноштва под повећаним ризиком.

Сваки дванаести становник планете хронични је носилац вируса хепатитисаБ или Ц, а сваки трећи био је у контакту са једним од тих вируса.Међу ризичне ситуације у којима постоји могућност излагања вирусу и настанка инфекције, спадају израда тетоваже, пирсинг, стоматолошке или хирушке интервенције обављене нестерилисаним или недовољно стерилисаним инструментима, третмани код педикира и маникира, као и коришћење средстава за личну хигијену особе инфициране вирусом хепатитиса Б и Ц.

Елиминација вирусног хепатитиса је сада чврсто стављена на мапу СЗО. На 69. Светској Здравственој скупштини у Женеви, 194 владе су усвојиле Глобалну стратегију борбе против вирусног хепатитиса , што укључује циљ елиминације хепатитиса Б и Ц у наредних 13 година. Заједница је одговорила лансирањем НОхеп покрета, први икада глобални покрет за елиминацију вирусни хепатитис до 2030. године.

Елиминација вирусног хепатитиса није само јавно здравствени циљ - то је индивидуални циљ за милионе људи, жена и деце широм света. Свака особа може да буде афицирана вирусним хепатитисом и сви ми имамо своју улогу у постизању елиминације хепатитиса - тако да је то битно да се истакне! Да би се подстакли људи да се осећају оснажено, лично повезани и да разумеју део своје улоге у елиминисању, ми смо осмислили слоган УКЛОНИТИ ХЕПАТИТИС из живота кроз кампању #ShowYourFace campaign

Текст припремила др.Слађана Ковачевић