1 2 3 4 5

Вести28. јул – Светски дан борбе против хепатитиса

Светски дан хепатитиса, 28. јул, који се ове године обележава под слоганом „Инвестирајте у елиминисање хепатитиса”, Србија дочекује са подацима који указују на смањење оболевања и умирања од вирусних хепатитиса Б и Ц.

Према подацима Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут” у 2018. години регистровано је укупно 615 случајева вирусних хепатитиса Б и Ц, што је мање него претходне године (713 случаја), и двоструко мање у поређењу са 2013. годином када је регистровано највише оболелих у претходних десет година (1112 случајева). Морталитет од хепатитиса Б и Ц регистро-ван у 2018. години је најнижи забележен морталитет у претходних десет година (један смртни исход од хроничног хепатитиса Ц).

У Републици Србији током 2018. године вирусни хепатитиси су чинили 5% свих пријављених заразних болести. Код акутних инфекција хепатитиса Б и Ц симптоми су изузетно ретки. Хроничне инфекције хепатитиса Б и Ц углавном не показују симптоме дужи временски период, понекада годинама или деценијама. У односу на акутне вирус-не хепатитисе Б и Ц за које се бележи смањење оболевања у нашој земљи, за хроничне вирусне хепатитисе Б и Ц региструје се пораст пријављених случајева, као и свуда у свету. У асимптоматском периоду хепатитис Б и Ц узрокују оштећење јетре и потом изазивају цирозу и карцином јетре. Више од 60% случајева примарног карцинома јетре је последица касне дијагностике и лечења инфекција узрокованих хепатитисима Б и Ц. Две трећине ових случајева карцинома узроковано је вирусом хепатитиса Б, а једна трећина вирусом хепатитиса Ц. У нашој земљи се од 2006. године спроводи обавезна имунизација против вирусног хепатитиса Б деце у првој години живота и невакцинисане деце у 12. години живота. Ова високо ефективна превентивна мера је допринела да се у последњих 10 година региструје значајно смањење броја оболелих од акутног хепатитиса Б (90 случајева у 2018. према 287 случајева у 2009. години). Најнижи ризик за оболевање од хепатитиса Б и Ц је, као и претходних година, регистрован код деце узраста до 19 година. Највиши ризик је у узрасној групи 30–39 година за хронични хепатитис Ц, и у узрасним групама преко 40 година за хронични хепатитис Б, са двоструко већом заступљеношћу мушкараца у односу на жене. Код највећег броја оболелих од акутног и хроничног хепатитиса Б и Ц током 2018. године начин преношења узрочника је остао непознат, или су у пи-тању незаштићени сексуални однос, коришћење нестерилног прибора за инјектирање психоактивних супстанци, медицинске интервениције, тетоважа и пирсинг.

Према проценама Светске здравствене организације у 2017. години у свету је живело 325 милиона особа са вирусним хепатитисом Б или Ц, било је 2.850.000 новоинфицираних особа и 1,4 милиона смртних исхода. Ове инфекције се по учесталости налазе на другом месту међу свим заразним болестима, иза туберкулозе, при чему девет пута више људи живи са хепатитисом него са ХИВ-ом.

Вирусне хепатитисе Б и Ц је могуће спречити, лечити, а у случају хепатитиса Ц могуће је и излечење. Узимајући у обзир природан ток болести која у дужем периоду може протицати без симптома, кључно је смањити ризик за преношење ових крвнопреносивих инфекција. Основне мере су правилна хигијена руку, коришћење личне заштитне опреме и адекватно стерилисаних инструмената код пружалаца козметичких (тетовирање, присинг, трајна шминка, козметичке процедуре, маникир, педикир и др.) и медицинских услуга. Подједнако су важне и личне мере заштите попут коришћења личног прибора за хигијену, стерилног прибора за инјектирање психоактивних супстанци, избегавање незаштићених сексуалних односа и одређених козметичких услуга.

Поводом Светског дана хепатитиса у недељи од 29. јула до 2. августа биће омогућено бесплатно и анонимно саветовање и тестирање брзим тестовима за хепатитис Ц, без лекарског упута, а резултати тестирања биће доступни за 30 минута. Тестирање ће бити организовано у четири града: Београд (Градски завод за јавно здравље Београд), Нови Сад (Институт за јавно здравље Војводине), Крагујевац (Институт за јавно здравље Крагујевац) и Ниш (Институт за јавно здравље Ниш) у организацији Удружења пацијената са болестима јетре „Хронос”, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” и мреже института и завода за јавно здравље.

Извор: http://www.batut.org.rs/index.php?content=1924

26.07.2019.