1 2 3 4 5

Вести28. јул 2017. - Светски дан борбе против хепатитиса

„НЕхеп – Елиминишимо хепатитис!“ (“NOhep - Eliminate hepatitis”)

Од 2010. године Светска здравствена организација (СЗО) је установила 28. јул као дан обележавања борбе против хепатитиса. Овај дан је одабран у част рођендана нобеловца проф. Блумберга, који је открио вирус хепатитис Б.

У свету се годишње региструје 1,4 милиона оболелих од хепатитиса А који услед лоше опште хигијене као и недостатка безбедне воде за пиће и лоших хигијенских навика погађа махом најнеразвијеније земље Африке и Југоисточне Азије. Вирусом хепатитиса Б и Ц инфицирано је око 325 милиона људи. Годишње од ових инфекција умре око 1.300.000 људи, што је једнако смртности од ХИВ/АИДСа, туберкулозе и маларије. Хронични хепатитис Б и Ц су главни узроци настанка цирозе и рака јетре и најчешћи разлози за трансплантацију јетре у Европи.

Иако Србија није земља са великом учесталошћу хепатитса Б и Ц у општој популацији, неке су групе грађана изложене већем ризику инфекције (особе које инјектирају дроге и особе које често мењају сексуалне партнере).

Слоган и порука овогодишње кампање Светске здравствене организације и Светског савеза за хепатитис (World Hepatitis Alliance) поводом обележавања Светског дана хепатитиса, 28.07.2017. је „НЕхеп–Елиминишимо хепатитис! “(“NOhep - Eliminate hepatitis”).

Позивамо вас да подржите кампању „НЕхеп – Елиминишимо хепатитис!“ и дате свој допринос подизању свести о важности превенције вирусних хепатитиса.

Шта је хепатитис?

Хепатитис је вирусно запаљење јетре. Изазивају га вируси хепатитиса (А, Б, Ц, Д, Е, и други). Код неких особа болест добија хроничан ток и временом може довести до цирозе или тумора јетре.

Који су симптоми хепатитиса?

Код одређеног броја инфицираних може се јавити жутица, уз појаву тамне мокраће и светле столице те малаксалост, слаб апетит, главобоља, мука, гађење на масну храну, симптоми слични грипу… Често, болест добија хроничан ток када не даје никакве симптоме.

Како неко може добити хепатитис?

Хепатитис А се преноси контаминираном храном или водом као и прљавим рукама.

Вируси хепатитиси Б, Ц и Д се могу добити на следеће начине:

-Незаштићеним сексуалним односом са зараженом особом.

-Употребом зараженог прибора који се користи при интравенском или интраназалном коришћењу дрога или убризгавању лекова.

-Током хемодијализе (ретко).

-Путем трансплантације органа са инфицираног донора, трансфузијама крви и крвних продуката, сперме, органа и ткива (данас веома ретко јер се врши обавезно тестирање дарова даваоца).

-Акцидентално – убодом на иглу или оштар инструмент или излагањем крви инфицираних особа (често код здравствених радника).

-Ако се користе нестерилни инструменти при операцијама, интервенцијама, инвазивним процедурама, стоматолошким и другим интервенцијама којима се нарушава интегритет коже (тетоважа, акупунктура, пирсинг, козметичке процедуре).

-Коришћењем заједничког прибора за личну хигијену (четкице за зубе, бријачи, машинице за шишање, маказице за нокте) са особом која је инфицирана.

-Са заражене мајке на новорођенче.

Како се открива и потврђује инфекција вирусом хепатитиса?

Инфекција вирусом хепатитиса открива се лабораторијским испитивањем крви.

Потребно је да се са резултатима анализа и упутом изабраног лекара јавите инфектологу.

Лечење вирусног хепатитиса

Лечење хепатитиса има за циљ да ублажи и успори ток болести и одложи појаву хроничног хепатитиса или цирозе јетре.

Спречавање ширења заразе

За особе инфициране вирусом хепатитиса Б, Ц и Д саветује се:

-Када је реч о Хепатитис Б вирусној инфекцији, најбоља превентивна мера је вакцинација и то свих особа из група са повећаним ризиком и све новорођене деце.

-Сексуални партнери и особе које живе у домаћинству са особом инфицираном вирусом хепатитиса Б, Ц или Д треба да се вакцинишу вакцином против хепатитиса Б, уколико се лабораторијским тестовима докаже да су серонегативни.

-Ако користите дроге, пријавите се на лечење. Не смете користити заједничке игле, шприцеве и остали прибор за убризгавање дроге или лека као ни заједничке цевчице за ушмркавање кокаина.

-Треба да имате сопствени и недељив прибор за личну хигијену (бријачи, четкице за зубе, пинцете, маказице, машинице). Посекотине покрити ханзапластом.

-Не смете бити добровољни даваоци крви, органа, ткива и сперме.

-Ако имате стабилну дугогодишњу везу нема потребе да мењате своје сексуалне навике, а употребом кондома ризик од заражавања партнера се још више смањује. Партнеру треба предочити чињенице о свом здравственом стању и поразговарати о евентуалном тестирању партнера.

-Редовно праћење код инфектолога, здрава исхрана (без пуно масти, чешћи лагани оброци), апстиненција од алкохола и дроге.

При Заводу за јавно здравље Панчево постоји Саветовалиште за добровољно поверљиво саветовање и тестирање на ХИВ, хепатитисе и полно преносиве болести – тел: 013 310 466.

Извор:

-Прим. др Дубравка Николовски спец. хигијене, субспец. здравственог васпитања

-Др Јасмина Павловић Стојановић, спец. социјалне медицине и субспец. медицинске информатике

-Прим. др Љиљана Лазић

Корисне адресе:

http://www.who.int/campaigns/hepatitis-day/2017/en/

https://ecdc.europa.eu/en/news-events/world-hepatitis-day-2017

https://www.izjzv.org.rs/?lng=&cir=&link=3-15-433