1 2 3 4 5

ВестиХемороиди

Хемороиди су нормална анатомска васкуларна структура у аналном каналу. Делимо их на спољашње и унутрашње. Када су упаљени дају знаке и симптоме хемороидалне болести. Унутрашњи хемороиди се појављују унутар аналног канала. Када су мање изражени не могу се видети или напипати споља. У већини случајева не захтевају хируршко лечење. Спољашњи хемороиди се појављују испод коже на самом почетку аналног канала. За разлику од унутрашњих хемороида могу бити изузетно болни приликом дефекације.

Хемороидална болест представља проширене или упаљене вене у завршном делу дебелог црева и око ануса. У зависности од степена узнапредовалости болести, упала унутрашњих хемороида се класификује у четири степена.

ПРВИ степен
Благо увећани хемороиди, са или без крварења, који се не могу видети споља. У већини случајева не захтевају хируршко лечење.

ДРУГИ степен
Хемороиди који пролабирају кроз анални канал приликом дефекације или тежег физичког напора и не враћају се спонтано. Захтевају мануелну репозицију. Хемороиде другог степена можете осетити као мале чвориће, величине кликера након велике нужде који се сами враћају. У неким случајевима се морају хируршки лечити.

ТРЕЋИ степен
Већи хемороиди који пролабирају кроз анални канал, али се спонтано враћају. Хемороиди трећег степена могу бити величине кликера, понекад и већи; можете имати један или више увећаних хемороида; нису толико болни, али се неће спонтано вратити; можете их сами руком вратити кроз анални канал. У већини случајева захтевају хируршко лечење.

ЧЕТВРТИ степен
Хемороиди који су стално пролабирани и који се не могу репонирати. Хемороиди четвртог степена могу бити величине јагоде, па и већи. Често крваре и болни су. Карактерично је да се не могу вратити кроз анални канал. Захтевају хируршко лечење. Практично у свим случајевима захтевају хируршко лечење!

Који су узроци хемороидалне болести?
ХРОНИЧНА КОНСТИПАЦИЈА
ДУГОТРАЈНО СЕДЕЊЕ ИЛИ СТАЈАЊЕ
ТРУДНОЋА
ГОЈАЗНОСТ
НАСЛЕДНА ПРЕДИСПОЗИЦИЈА
НЕДОВОЉАН УНОС ХРАНЕ БОГАТЕ ВЛАКНИМА

Који су симптоми хемороидалне болести?
Хемороидална болест се може манифестовати различитим симптомима који су слични симптомима других обољења у аналној и перианалној регији. Уколико имате неке од следећеих симптома, потребно је да се јавите лекару на преглед:
БОЛОВИ У АНАЛНОЈ РЕГИЈИ У ТОКУ ВЕЛИКЕ НУЖДЕ
ПОЈАВА КРВИ НА ЊЦ ПАПИРУ
СВРАБ И ОТИЦАЊЕ У АНАЛНОЈ РЕГИЈИ
ТРОМБОЗА ХЕМОРОИДА

Како се поставља дијагноза?
Дијагноза хеморидалне болести се поставља физикалним прегледом који подразумева дигиторектални преглед и аноскопски преглед чиме се може установити о ком степену хемороидалне болести се ради. Експерти наше клинике у области колоректалне хирургије ће Вам поставити дијагнозу и донети одлуку о потреби за нехируршким или хируршким лечењем.

Нехируршко лечење хемороидалне болести?
Не лече се сви хемороиди хируршки. Нехируршко лечење хемороида подразумева промену животних навика и навика у исхрани, али и увођење специфичне терапије. Ова терапија може уклонити потребу за хируршким лечењем, те је зато веома важно да се јавите специјалисти опште хирургије чим осетите симптоме.
Нехируршко лечење подразумева употребу локалних масти и крема, одређених лекова који смањују проток крви кроз хемороиде и обавезне измене у начину исхране које подразумевају унос веће количине течности и хране богате влакнастим материјама на првом месту.

Хируршко лечење хемороидалне болести?
Класичне хируршке методе уклањања хемороида (хемороидектомија) подразумевају препарисање и одстрањење хемороидалних чворова и њихово подвезивање на типичним местима.

Код класичне методе постоји ризик од одређених компликација као што су:
Oтежани и продужени опоровак, јак степен постоперативног бола који може да траје данима па и недељама, оштећење сфинктера, сужавање ануса и слично. Класична хируршка метода решавања хемороида се ради у општој анестезији, док се савремене методе изводе у краткотрајној интравенској аналго-седацији у комбинацији са локалном инфилтрационом анестезијом.
Савремене методе лечења су минимално болне, па је самим тим и опоравак брз и пацијенти најчешће после 24 – 48 х могу да се врате својим свакодневним активностима. Постоје две савремене методе лечења које експерти у нашој болници примењују:

ЛигаСуре™
“Лигасуре” метода којом се врши радиофреквентна коагулација проширених крвних судова уз помоћ “Лигасуре” апарата. Предности ЛигаСуре методе су мањи постоперативни бол, краћи боравак у болници, бржи повратак нормалним активностима.

Ласерска хемороидопластика
Савремена техника лечења хемороидалне болести која подразумева ласерску склерозацију проширених хемороидних вена.
Предности ове методе су:
без реза и оперативних рана, мањи постоперативни бол, брже оздрављење, без ризика од постоперативног сужења завршног дела дебелог црева, најбржи повратак свакодневним активностима

ТХД – Tрансанална хемороидална деартеријализација
Операција хемороида ТХД методом представља најсавременији вид лечења хемороидалне болести, којом се без реза директно делује на сам узрок настанка хемороида. Овом метом се они трајно решавају. Трансанална хемороидална деартеријализација (ТХД) је минимално инвазивна хируршка метода којом се лече хемороиди.

Teкст на основу извора уредила др Милица Калкан, Општа болница Панчево

Извори:
1. Chen 2010, стр. 217.
2. Schubert, MC; Sridhar, S; Schade, RR; Wexner, SD (2009). „What every gastroenterologist needs to know about common anorectal disorders”. World J Gastroenterol. 15(26): 3201—9. ISSN 1007-9327. PMC 2710774  . PMID 19598294. doi:10.3748/wjg.15.3201.
3. Lorenzo-Rivero, S (август 2009). „Hemorrhoids: diagnosis and current management”. Am Surg. 75 (8): 635—42. PMID 19725283.
4. Atlasklinica.com