1 2 3 4 5

ВестиОд хемофилије у Панчеву болује пет особа

Хемофилија је урођена болест због које оболели имају проблем са згрушавањем крви. Због тога су склони крварењу, које некада може бити опасно по живот.

У свету око 400 хиљада особа болује од ретке болести крви - хемофилије. У Србији се са овом болешћу бори 900 људи, а у Панчеву је хемофилија дијагностикована код пет особа. Стални надзор лекарског тима и терапија утичу да се ова неизлечива болест држи под контролом.

„Хемофилија спада у ретке болести. Од хемофилије А оболева један од 10 хиљада новорођених дечака, док код хемофилије Б један од 50 хиљада новорођених дечака. Наслеђује се рецесивно преко X хромозома. То значи да мајке преносе болест, а мушка деца оболевају” , објаснила је докторка Александра Арежина Михаиловић, трансфузиолог.

Постоје благи и тешки облици хемофилије, што зависи од снижења фактора згрушавања крви. Код благих облика особа нема симптоме болести.

„Код благих облика особа може да буде без симптома до тренутка када дође до крварења услед провоцирајућег фактора, као што је повреда или операција, док особе са тежим обликом хемофилије имају спонтана крварења, најчешће у зглобовима и мишићима” , додала је докторка Александра.

Сваке године од хемофилије у Србији у просеку оболи осам нових пацијената. Болест доживотно захтева трајно ангажовање самог пацијента али и лекарског тима који га лечи. Пацијенти који су под лекарским надзором болест могу да држе под контролом и да воде релативно нормалан живот.

Прилог можете погледати ОВДЕ

ИЗВОР: РТВ ПАНЧЕВО, 19. април 2017. год.