1 2 3 4 5

ВестиХЕМОДИЈАЛИЗНИ ПРОГРАМ СЕ НЕСМЕТАНО ОДВИЈА ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ

Пацијенти са хемодијализе око три недеље одлазе на дијализу у Смедерево и Зрењанин, на тај начин сачувани су им животи. Немамо заражених пацијената вирусом и то је највећи показатељ да је наша одлука била једина исправна. Изјаве задовољних пацијената су наш највећи успех.

„Као лекар пацијената са хемодијализе хтео бих у неколико реченица да испричам о новонасталој ситуацији везаној за пандемију корона вирусом. Оног тренутка када је наша болница постала ковид болница, пацијенте са дијализе, а то је 144 пацијената, морали смо да раселимо у два града, Смедерево и Зрењанин. Свакодневно са пацијентима у ова два града одлазе наши доктори, сестре, помоћно особље. Све ово траје већ три недеље. Могу да кажем да је свима тешко, најтеже је наравно пацијентима који путују аутобусом, али ово је био једини начин да заштитимо животе пацијената, да не буду у ковид зони. За сада могу да кажем да немамо заражених пацијената вирусом, да се трудимо да им побољшамо услове хемодијализе, а то смо успели продужењем времена, које је сада три и по сата, колико је довољно за хемодијализне пацијенте. Посвећеним и буквално даноноћним радом ћемо заштитити здравље наших пацијената и надам се што скоријем повратку у нашу болницу, изјавио је др Горан Војиновић“, нефролог у ОБ Панчево.

„У складу са новонасталом ситуацијом због COVID-19 пандемије, одмах након дефинисања ОБ Панчево као COVID-19 болнице предузете су благовремене мере за адекватно збрињавање пацијената на хроничном програму лечења хемодијализом, односно за оптималан наставак њиховог лечења у ванредним околностима. С обзиром да је зграда интернистичког блока у коме се и налази Одељење хемодијализе са нефрологијом сврстана у тзв. "црвену зону", поставило се питање хитног измештања хемодијализних пацијената на безбедну локацију, а у циљу спречавања ширења инфекције у популацији ових најтежих пацијената са бројним коморбидитетима. У договору са надлежнима, наших 144 пацијената је распоређено у два хемодијализна центра - у ОБ Смедерево (70 пацијената) и у ОБ Зрењанин (74 пацијената) где се дијализирају у три смене, а након завршетка хемодијализних процедура враћају се кући. Прерасподелом особља, односно вредним и готово даноноћним ангажманом лекара, медицинских сестара/техничара и хигијеничарки омогућено је редовно спровођење дијализног програма у складу са дефинисаним препорукама током ванредне ситуације, уз поштовање свих мера превенције COVID-19 инфекције. Узимање епидемиолошке анкете, те правилна примена заштитних средстава (рукавице, маске) од стране пацијената и медицинског особља током транспорта и самих хемодијализних процедура су део стандардног протокола који се примењује у циљу спречавања ширења инфекције. Свим пацијентима и особљу је обезбеђен транспорт аутобусима АТП Панчево од ОБ Панчево до ХД центара у Смедереву и Зрењанину и натраг (уобичајено их до њихових кућа превози Хитна помоћ) при чему бих нагласила непроцењиви значај постојања непрекидне позитивне двосмерне комуникације у овој тешкој ситуацији, нарочито по пацијенте. Оваквим мерама смо успели да сачувамо континуитет квалитетног лечења наших дијализних пацијената које се континуирано унапређује уз констатацију да до сада није било случајева COVID-19 инфекције у овој популацији пацијената. Овим путем бих желела да се захвалим пацијентима и особљу на огромном стрпљењу и разумевању испољеним током ових ванредних околности уз наду да ћемо ускоро пребродити и ово искушење“, изјавила је главна сестра Службе за интерну медицину ОБ Панчево Бранка Таталовић, специјалиста струковна медицинска сестра.

„Била сам трансплатирани пацијент а од пре три године сам хемодијализни пацијент. Презадовољна сам организацијом у Општој болници Панчево и могу слободно рећи да се медицинске сетре, др Горан Војиновић, као и остало особље према нама понашају као да смо породица. Сада путујем у Зрењанин и наравно да ми је било лепше у Панчеву, нарочито након реновирања, али разумем разлоге, а то је заштита од вируса. Наше сестре и доктори су са нама и то нам умногоме олакшава. Дијализа нам је повећана на три и по сата и за сада се добро осећам. Надам се што скоријем враћању у Панчево, јер иако у Зрењанину имамо све неопходне услове, на Панчево смо навикли“, изјавила је Драгица Балчаковић, 1958. годиште из Панчева.

„Од 1997. године сам дијализни пацијент панчевачке болнице. Као бивши спортиста, што се тиче организације панчевачке дијализе, могу рећи да је организација на нивоу добро организоване спортске али и војне јединице. Презадовољан сам доктором Војиновићем и нашим сестрама а чистоћа је на светском нивоу. Сада идем у Зрењанин и тамо сам презадовољан, апсолутно немам ниједну замерку. Дијализа ми сада траје 3 и по сата и добро се осећам . Придржавам се хигијенско-дијететског начина живота и то је један од разлога што се осећам добро. Има људи који се не приджавају, дођу на дијализу са већим вишком килограма па им није добро. Сами причају како су се најели коленице и рена, па се осећају лоше. Ја сам се чак осећао добро и са дијализом од 3 сада али сам се свега приджавао. Путовање је мањи проблем од непридржавања мера, којих морамо да би се осећали добро. Наш дијализни тим доживљавам као своју породицу“, изјавио је Ивић Миленко, 1956 годиште из Панчева.

„Од 27. јануара 2016. године сам пацијент на дијализи. Прва ми је била у КЦ у Београду и водио ме је др Наумовић, са којим сам и дан данас у контакту. Већ након пар дана прешао сам за Панчево и од тада ме води др Војиновић са којим сам презадовољан. Ишао сам у преко 20 дијализних центара, приликом одласка у бање, као и на ВМА, на Звездари и могу рећи да је особље панчевачке хемодијализе, најбоље особље са којим сам се сусрео. Нашалим се често па кажем како су сестре више трпеле моју нервозу него моји укућани. Све је организовано на врхунском нивоу. Сада идем у Зрењанин а дијализа ми траје три и по сата. Потпуно разумем потребу за путовањем јер схватам да нам на тај начин чувају животе. Осећам се одлично и немам никакву замерку. Придржавам се хигијеско-дијететског начина живота и немам никакав проблем, ни у Панчеву, ни сада у Зрењанину. Др Војиновић је са нама и у Зрењанину и пружа нам велику подршку. Он је диван човек и диван лекар. И наше сестре су са нама што нам много значи“, изјавио је Ђуро Ракочевић 1966. годиште из Качарева.

„ Био сам један од организатора ткз. протеста испред управне зграде ОБ Панчево, међутим медији су то представили другачије. Ми смо се окупили с намером да разговарамо са начелником, да замолимо за могућност да и преостале сестре са хемодијализе не раде у ковид болници. Ми смо заволели те сестре па смо били забринути за њих. Нисмо ни очекивали да ће са нама разговарати лично директор болнице. Он је диван човек, са нама се лично поздравио, није се склањао јер смо болесни, него је свакоме од нас пружио руку. Објаснио нам је зашто су те сестре сада важне за панчевачку болницу и ја сада то разумем. Ми панчевачку дијализу сматрамо породицом, али схватам да су оне битне и овде. Напомињем да никакав здравствени проблем немам због одласка на дијализу у Зрењанин а и др Овука нам је понудио сваку могућу помоћ“, додао је Ђуро Ракочевић.

Извор: Општа болница Панчево, 05.05.2020.