1 2 3 4 5

ВестиХематурија (крв у урину)

Под појмом хематурија подразумева се повећано присуство црвених крвних ћелија (еритроцита) у урину. Мокраћа одраслог човека може у себи да садржи мањи број еритроцита што се сматра уредним налазом (максимално до 5 еритроцита по микролитру урина). У колико је урин црвенкасто пребојено видљив голим оком, говоримо о макроскопској хематурији, док у супротном случају (већи број еритроцита који је лабораторијском анализом забележен у урину) говоримо о микроскопској хематурији.

Хематурија као симптом може се наћи у склопу већег спектра обољења урогениталног система, као нпр. присуство камена или песка у мокраћним путевима или бубрегу, инфекције, тумори уринарног система, повреде урогениталног система, запаљенски процеси уринарног тракта, урођене аномалије урогениталног тракта. Често се могу појавити и хематурије које нису везане за обољења уринарног тракта ( при прекомерној конзумацији одређених намирница – нпр цвекла, услед обољења других органа/система органа , Мyоглобинуриа (joggers haematuria), услед хроничног тровања оловом, услед употребе одређених лекова-Рифампицин).

Хематурија видљива голим оком, без пропратних симтома у виду болова, као узрок може имати и прекомерну или не адекватно дозирану употребу оралне антикоагулантне терапије (лекови као сто су Фарин, Синкум, Хепарин...).

Макроскопска хематурија се манифестује ружичастим, црвеним или урином боје Кола-Коле што је узроковано већим или мањим бројем присутних црвених крвних ћелија у урину.

Често макроскопска хематурија може бити пропраћена и стварањем коагулум/угрушака крви, који могу узроковати јако велике напоре при мокрењу као и изразито болно мокрење и измокравање истих. У случајевима макроскопске хематурије саветује се пласирање трокраког уринарног катетера у мокраћну бешику у циљу испирања исте и онемогућавање даљег таложења и стварања крвних угрушака. Макроскопска хематурија која није праћена боловима, често сигнализира на могуће малигно обољење уринарног система.

Хематурија се може поделити на иницијалну хематурију – присуство крви на почетку мокрења ( обољења или повреде уретре као и обољења или упални процеси простате), терминалну хематурију – присуство крви везано је за крај мокрења ( узрок су обољења простате или врата мокраћне бешике), тоталну хематурију – крв је присутна од почетка до краја мокрења( манифестује се код широког спектра обољења бубрега, мокраћовода или мокраћне бешике).

У случају појаве хематурије, најважније је остварити иницијални контакт са урологом тј. од стране лекара опште праксе бити упућен на амбулантни уролошки преглед уз пропратне адекватне лабораторијске анализе крви, седимент урина и налаз уринокултуре. У склопу даље обраде и дијагностике, следи физикални преглед од стране уролога, упућивање пацијента на ултразвучни преглед уротракта, контрастно снимање уротракта (интравенска урографија) и на крају цистоскопски преглед и МСЦТ абдомена и мале карлице.

У појединим случајевима, узрок појаве крви у урину може бити нађен и на основу лабораторијских анализа, тако да се одмах започиње са адекватним конзервативни третманом. У случају да хематурија не пролази на конзерватини третман или да је у питању стање које захтева даље интензивно болничко лечење, а откривено је на уз помоћ горе наведених дијагностичких процедура, индикована је хоспитализација.

Текст на основу извора припремила др Латас Оља.

Извори:

https://www.klinikum.uni-heidelberg.de/Makrohaematurie.112961.0.html?&L=0

https://www.urologielehrbuch.de/haematurie.html

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/blood-in-urine/symptoms-causes/syc-20353432