1 2 3 4 5

Вести„Кад се једе не прича се“ - лекари Опште болнице Панчево позивају на опрез

Сваке недеље на ОРЛ одељењу неколко пацијента потражи хитну помоћ лекара због гутања страног тела или хране која је застала у грлу.

Често заборавимо ову народну пословицу „Кад се једе не прича се“, па једемо лежећи, причамо и гутамо велике залогаје и не тако ретко долази до гушења и хитне интервенције лекара. На одељењу Оториноларингологије нису ретки овакви пацијенти који су прогутали страно тело или им је нешто запало и изазвало гушење.

Посебну пажњу родитељи треба да обрате при куповини играчака. Често деца гутају перлице, точкиће од аутића, батерије али и храна која није адекватне за њихов узраст.

„Крупни залогаји хране, чврста храна, зрневље разно, најчешће та страна тела буду кикирики или жвака. Неретко возачи у тренутку судара махинално удахну жваку која у трахеи може изазвати довести учестале упале плућа. Родитељи примећују да је дете нерасположено или се јавља бол, оно не може гутати, одбија храну. Док се страна тела у носу или уху случајно открију зато што пре свега не изазивају бол. Обично ако је једна страна носа непроходна, другом деца дишу нормално. Буду то најчешће сунђери, пластични делови играчака. То што родитељи примећују је накупљање секрета или непријатан мирис“, рекао је др Вељко Божић, начелник Оториноларингологије Опште болнице Панчево.

Поред тога што лекари препоручују да током предстојећих празника будемо умерени у јелу и пићу неопходно је да будемо и опрезни.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево, 27.12.2018.