1 2 3 4 5

ВестиГрозница Западног Нила

Грозница Западног Нила је као болест први пут забележена 1937. године. У Србији први заражени је регистрован 2012. године. У осамдесет одсто случајева не даје никакву симптологију, док се у двадесет одсто могу развити и теже клиничке последице. На територији Јужног Баната за сада су забележена четири случаја грознице Западног Нила.

„Тренутно на инфективном одељењу Опште болнице Панчево има три болесника са компликацијама енцефалистисом, односно упалом мозга. Један пацијент је отпуштен на кућно лечење и ови случајеви су доказани на Институту Торлак”, рекла је др Љиљана Мијовић, инфектолог.

Симтоми који доводе пацијента код лекара нису неуобичајени, често су слични грипу. Пацијенти који су завршили на инфективном одељену Опште болнице упућени су од стране изабраног лекар због погоршања симптома.

„Симптоми су били главобоља, повишена температутра, неки су имали конфузност, дезоријентацију, вртоглавицу. Ти симптоми су нас навели да посумњамо на грозницу Западног Нила”, додала је др Мијовић.

Најбољи начин превенције добијања овог вируса је заштита од комараца који су преносници, објаснила је др Љиљана Мијовић.

„Свако од нас мора да се заштити. Да у периоду када је највећа активност комараца не шета поред реке, познато је да је наше подунавље богато рекама и стајаћим водама”, истиче др Мијовић.

Болесет Заподног Нила најчеше на нашем подручју преносе тиграсти комарци који су инфицирани. Зависно од компликације болести траје опоравак пацијента. Најтеже клиничке слике углавном погађају особе које имају неку хроничну болест, као и старије особе.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево,05.07.2018.