1 2 3 4 5

ВестиГРИП У ПУНОЈ СНАЗИ

Прва жртва вируса грипа у нашем граду забележена је у ноћи између понедељка и уторка, 11. и 12. фебруара, у панчевачкој Општој болници. Реч је о жени рођеној 1968. године из Ковачице. На Инфективном одељењу је у среду, 13. фебруара, лежало четрнаесторо пацијената оболелих од грипа или од обољења сличних грипу. Троје оболелих било је прикључено на респиратор на одељењу интензивне неге.

„Иако у Србији тренутно постоји неколико активних типова вируса грипа, на нашем одељењу је у свим случајевима реч о пандемијском грипу из 2009. године, познатијем као свињски грип. До сада је од грипа код нас лечено тридесеторо пацијената, од којих је шесторо било на респиратору. Грип је тешко обољење, зато се тако и зове: добио је назив од речи „gripere”, што значи „зграбити и не пуштати”. Код здравих особа из чиста мира се јављају висока температура, малаксалост, болови у целом телу, главобоља... Овај тип често као компликацију даје и упалу плућа. Проблем је управо у тим упалама плућа, које су често тешке, обостране и могу да доведу до недовољне функције плућа, тако да пацијенти морају да буду и на респиратору“, истакла је др Душанка Жиловић.

У Заводу за јавно здравље наводе да је тренд обољења сличних грипу у порасту у свим општинама у јужном Банату осим у Опову, као и да је од 1. октобра 2018. до 10. фебруара ове године на територији нашег округа пријављено 3.648 случајева обољења сличних грипу, што је за 36% више него у истом периоду у сезони 2017/18. Број пријављених случајева у периоду од 4. до 10. фебруара највећи је међу децом од пет до четрнаест година. Кад је реч о бебама и деци до четири године, пријављено је 114 случајева. У популацији 15–29 година пријављено је 129 случајева, 30–64 године 283 случаја и преко 65 година 133 случаја. Епидемиолози тврде да је врх епидемије грипа управо на снази и да ће овај налет потрајати још две недеље, те да ће након тога почети да јењава. Ипак, на Инфективном одељењу панчевачке болнице очекују повећан број оболелих све до краја марта.

Касно је за вакцину!

Најбољи начин да се заштитимо од грипа свакако је вакцина и њу треба да приме пре свега деца и старији од 65 година, као и људи који имају било какве хроничне болести, пацијенти који су на имуносупресивној терапији и сви здравствени радници.

„Иако је вакцина најбоља заштита од грипа, сада је за тај вид превенције касно. Наиме, кад се прими вакцина, потребно је месец дана да се синтетишу антитела која ће нас штитити. Сада грип већ траје и ако бисте примили вакцину, имали бисте антитела у марту, кад већ грипа неће бити или ће га бити врло мало“, објаснила је др Душанка Жиловић.

По препоруци Министарства здравља, на Инфективном одељењу лече се пацијенти старији од четрнаест година и тежи од четрдесет килограма, док се остали усмеравају на Дечје одељење.

Према речима Светлане Каначки Станковић, заменице начелника тог одељења, тамо се у последње две недеље бележи много већи број прегледа.

„Већина деце долази са симптомима температуре, кашља и малаксалости. На срећу, није било тешких облика болести, па није било ни потребе да доказујемо присуство вируса анализама, већ нам је за то била довољна крвна слика. Лечење је најчешће амбулантно и своди се на мировање, обарање температуре и узимање витамина и течности“, објаснила је докторка Каначки.

Она је препоручила родитељима мале деце и беба да се, када се појаве потенцијални симптоми грипа, одмах јаве лекару, док је онима који имају старију децу саветовала да најпре покушају да скидају температуру и да прате опште стање малишана. Уколико дете није малаксало и не одбија храну, са одласком у препуне чекаонице не треба журити.

Препорука је и да ових дана редукујете друштвене активности своје деце и да избегавате одласке у играонице и на друга места где влада велика гужва.

Извор:

Панчевaц, 13.02.2019.

Др Душанка Жиловић, начелница Инфективног одељења Опште болнице Панчево