1 2 3 4 5

ВестиДР ОВУКА: Панчево је град будућности

Према речима директора Болнице др Слободана Овуке, много се радило у претходном периоду на подизању квалитета здравственог система, живота, чак и сада у овим тешким околностима с обзиром да смо, како каже, од пре 5 дана понову у ланцу Ковид болница.

„Помажемо свима у Србији, пре извесног периода било је незамисливо да се нама упупућују пацијенти из других градова,ево пре годину дана. Нема сумње да ће сада пацијенти добити квалитетно лечење. Без обзира на Ковид ми радимо и остала лечења, као што су ортопедија и слично. Тешко је у једном периоду било да ћемо примати пацијенте из Ургентног центра и да ћемо моћи да се изборимо са најтежим случајевима", рекао је др Овука.

Овука је нагласио да је Болница у Панчеву будућност Србије без дилеме, да тренутно има више од 40 људи на специјализацијама и то су ти млади који ће заменити старије лекара.

„Били су лоши услови, јер су били лоши људи на власти. Причали су стално о реконструкцији, а никада је нису ни завршили. Наши пацијенти на дијализи били су скептични,а када смо завршили , један пацијент из Ковина ме позвао и рекао да никада није помислио да ће се то урадити, јер су 20 година лагали. Испадали су прозори, није било мокрих чворова. Нико није нико веровао, урадили смо све за 18 месеци, 5 и по милиона евра је све то коштало. Били смо тема прве заједничке седнице Влада Србије и АПВ када је премијер био Александар Вучић и тада смо добили обећање о сређивању болнице. 7000 квадрата смо средили,и оно што је битно никада нисмо стајали, чак и док су трајали радови. Сада смо у овој ситуацији око Цовид-19 похваљени од председника, министра, покрајинског секретара за здравство. Наши запослени, сви смо радили као један и имали смо обавезу . Чистачице, њих ми је посебно жао што не можемо и њима да подигнемо плату .Оне су радиле, ниједну заражену спремачицу немамо чиме смо поносни, имали смо медицинске раднике поред њих увек и никада нисам имао проблем са напуштањем радног места или лажних боловања", нагласио је Овука.

Директор Овука је рекао да је панчевачка Болница успела чак у претходном периоду и да одмори кадар и да никада није имао проблема са избегавањем радне обавезе.

„Успели смо да их одморимо, неке смо дали на испомоћ у Београд, имамо чак сад неке људе на годишњем одмору који су хтели да додју, мада ми смо рекли да нема потребе да само се организовали и нек користе тај свој стари део. Мислим да ово неће још скоро да се заврши и да се дуго нећемо вратити у нормалан живот. Не желим да улазим у спекулације да ли је то направљен вирус, оценио је Овука.

Др Овука је рекао да посао здравственог радника не може нико да ради ко нема душу. Никад није био присталица тезе „добар доктор, тежак човек“.

„Велики Иво Андрић је написао „колико човек даје завичају, и колико завичај човеку“. Панчево је мој завичај. Определио сам се и за један вид политике, када сам улазио у политику 2012. и када сам постао Дом здравља затекао сам хаос у домовима здравља. И даље су били чучавци, катастрофални су објекти били. Ја сам схватио са ове позиције да могу више, да урадим кроз политику, да се ради чисто, по закону, и резултати су ту", каже Овука.

Он је најавио да ће пре 2025 године бити завршена потпуна реконструкција панчевачке болнице, без обзира на ситуацију са вирусом Ковид.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: https://epancevo.rs/

05.07.2020.