1 2 3 4 5

ВестиГодину дана после - резултати у Општој болници Панчево

После годину дана проведених на челу Опште болнице Панчево, директор ове установе др Слободан Овука каже да је од онога што је тада обећано доста тога и урађено. Свакако најважнији посао јесте реконструкција Интерног одељења, која већ годинама представља највећи проблем ове здравствене установе. Др Овука подсећа да када је дошао у Општу болницу, овај посао је био успорен због судског процеса са пројектантом.

„У сарадњи са Покрајинском владом, ми смо паралелно са овим судским процесом прибављали неопходну документацију тако да смо убрзо дошли до коначног пројекта за који су своју сагласност дали надлежни и градски и покрајински секретаријат. Покрајинска Управа за капитална улагања је расписала јавну набавку на коју се пријавило два понуђача од којих је изабран онај који је дао повољније услове. Републичка комисија одбила је жалбу, коју је поднео одбијени понуђач, и потписан је уговор о реконструкцији са представником фирме „Модулор“. За реконструкцију око осам хиљада квадрата простора свакако је издвојено 500 милиона динара и реализацијом ове реконструкције биће решени многи проблеми у Општој болници, од рада Грудног одељења и Неурологије до Завода за јавно здравље, који ће бити измештен на друге локације, а чиме би се вратили хумани услови за лечење пацијената“, изјавио је др Овука.

Како каже директор др Овука, планирано је да радови трају шест месеци, што ће значити да ће Болница током тог периода функционисати у отежаним условима што опет, по њему, представља малу жртву наспрам свих година чекања да се овај важан посао обави.

Последњих година Град Панчево је на много начина желео да помогне панчевачкој Болници, али то некада није могуће. Примедба ревизора била је да Град не може да помаже установе којима није оснивач и ту се ништа није променило, тако да ћемо ми наставити ту сарадњу, али у оквирима закона, напомиње др Овука и, када су локалне власти у питању, захваљује се Општини Алибунар и председнику ове општине Предрагу Белићу, што су Болници донирали два милиона динара којом је реконструисана гасна станица за медицинске гасове.

Након ове реконструкције, план је набавка нове опреме. Он подсећа да је један од његових планова када је дошао на место директора јесте био и унапређење струке, и опреме и кадрова. Иако сматра да се ту може још тога урадити, др Овука оцењује да је и по овом питању доста урађено.

„Пре свега, успели смо да набавимо нови УЗ апарат са свим неопходним сондама за педијатрију. У међувремену још једна лекарка је завршила субспецијализацију тако да сада имамо два дечја кардиолога, што је за установу овог типа реткост. Уз помоћ удружења лекара из САД и Канаде, набавили смо УЗ апарат за радиологију, а такође је и онкологија добила нов апарат. Од Слободана Чалића из Норвешке добили смо један апарат за ултразвук срца, тако да ће наши пацијенти сада лакше долазити до таквих прегледа а набављен је и један УЗ апарат за урологију где ћемо од јесени увести и нове методе лечења које се код нас до сада нису радиле. Панчевачко предузеће Алмекс нам је донирало лапораскопски стуб вредан 60 хиљада евра, што ћемо искористири када у октобру будемо организовали хируршку радионицу на којој ће учествовати најбољи лекари из Србије, као и гости из иностранства“, набраја др Овука све постигнуто и додаје да се и по питању кадрова кренуло напред.

Прошле године панчевачка Болница је запослила пет лекара, а реализовано је и осам специјализација и четири субспецијализације. Он напомиње да је завршен конкурс за пријем осам лекара и 12 медицинских техничара и наводи да је новим кадровским планом добијена могућност нове систематизације, којом би се отворио простор за 50 нових радних места.

„Довели смо неколико специјалиста тако да смо покрили вакуум створен одласком појединих лекара у пензију, а кадровски смо ојачали и пријемно-ургентну службу, чиме је убрзан и проток пацијената. Стање је боље него што је било пре годину дана, урадили смо доста и на подизању нивоа хигијене, а после 30 година, нашим средствима или уз помоћ донатора окречене су неке просторије. Увели смо свакодневне контроле хигијене на одељењима што је резултирало падом броја болничких инфекција. Све то представља напредак по питању квалитета наших услуга“, додао је др Овука.

Директор панчевачке Болнице каже да управо тај напредак по питању квалитета услуга, уз реконструкцију Интернистичког одељења и набавке модерне опреме и представља његову визију развоја установе на чијем је челу. Поред тога, и константна едукација без које нема напретка у медицини биће приоритет у наредном периоду.

„Задовољан сам односом запослених према струци и желим да их подржим у њиховим амбицијама, али и да им пружим боље услове за рад. Едукација ће бити тренд без обзира на материјално стање јер је то оно што ће одржати квалитет рада, а сигуран сам да никад боља није била атмосфера по питању помоћи младим лекарима. Најесен ћемо на специјализацију послати четири лекара, а у априлу још шест. Поред едукације, занављање и набавка нове опреме и увођење нових метода лечења биће наш приоритет у наредном периоду“, напомиње др Овука и оцењује да је и по питању организације службе урађен велики посао од стране Министарства здравља у последње три године. Он се осврнуо и на предлог новог закона који предвиђа поновно увођење здравствених центара.

„Мислим да је то добра идеја. У једном граду као што је Панчево, тешко је одвојити Болницу од Дома здравља. Ми смо упућени једни на друге. Како сам Дом здравља водио четири године, а после годину дана проведених овде, јасно је да је лакша координација овим установама из једног места, то би било и лакше и јефтиније, пошто би то захтевало мање немедицинског особља“, објашњава наш саговорник и сматра да би тиме и лекарима ДЗ било лакше да напредују и специјализирају се.

Извор:

-Старт 013, 12.09.2017.

-Др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево