1 2 3 4 5

ВестиГнојна ангина

Гнoјна ангина је позната као упала грла и крајника изазвана бактеријама из рода стрептокока. Kрајници су јајолике жлезде смештене у грлу и имају улогу у одбрани организма од многих болести. Гнојна ангина се јавља најчешће код деце између треће и шесте године, мада не заобилази ни одрасле, најчешће при паду имунитета.

Симптоми и клинички знаци гнојне ангине су:
- увећени и црвени крајници са беличастим гнојним тачкама, понекад са тачкастим крварењем на непцима,
- повећана температура,
- општа слабост и малаксалост, болови у мишићима,
- оток лимфних жлезда врата,
- непријатан задах,
- главобоља, бол у трбуху и повраћање код мале деце,
- отежано гутање,
- промуклост.

Важно је обратити пажњу на знакове који гнојну ангину разликују од других болести у првом реду вирусне инфекције и на време одвести дете лекару.
Код вирусних инфекција грла постоји кашаљ, кијање, секреција из носа, а код гнојне ангине изазване стрептококом ти симптоми не постоје.
Гнојна ангина се се јавља током целе године, а чешће у хладнијим данима зими и у рано пролеће. Јавља се појединачно, али и у мањим епидемијама код деце која бораве у затвореним просторијама, где су деца у блиском контакту.
Инфекција се преноси директним или индиректним контактом са оболелим или клицоношама, ако се користи исти прибор за јело, чаше, играчке, али и капљичним путем (кашљањем и кијањем).

Ако клиничка слика одговара гнојној ангини, лекар започиње терапију пре него што буде готов брис грла. Брис грла је пожељно дати пре употребе антибиотика, пре доручка, пре узимања воде и чаја и прања зуба.
Лек избора у терапији гнојне ангине је пеницилин, а код алергичних на пеницилин , лек избора је еритромицин. Терапија траје 7 до 10 дана. За опоравак је битан одмор, довољно сна. Ако се дете бави спортом треба направити паузу. Важно је узимати довољно течности да би се избегла дехидратација организма.
Ако се са терапијом не започне на време, могуће су компликације: сепса, апсцес тонзиле, или запаљење зглобова и оштећење бубрега ткз.постстрептококне секвеле.

Tекст на основу извора уредила др Љиљана Радосављевић, спец.микробиологије са паразитологијом.

Извори:
https://net.hr>magazin>zdravlje>gnojna angina
www.mojpedijatar.co.rs> angina- kod- dece