1 2 3 4 5

ВестиСВЕТСКА НЕДЕЉА БОРБЕ ПРОТИВ ГЛАУКОМА, 10 -16. март 2019.

„Фокус на глауком”

„Причајмо о трећем водећем узроку слепила”

Глауком спада у групу очних обољења која доводи до прогресивног оштећења очног живца на месту где напушта око, носећи визуелне информације у мозак. Уколико се не лечи, већина глаукома напредује (без очигледних симптома за пацијента) ка постепеномпогоршању оштећења вида које може довести и до слепила. Једном настала, оштећења вида су углавном неповратна, и то доводи до тога да се глауком описује као „тиха болест слепила” или као „крадљивац вида”.

Глауком је један од најчешћих узрока слепила у свету. 2015. je око 3 милиона људи било слепо због глаукома и око 4 милиона људи је имало озбиљна оштећења вида изазваних глаукомом. Процењује се да ће се тај број повећати на 11.2 милиона до 2020,а да ће око 80 милиона људи живети са неким обликом глаукома. Важно је напоменути да због тихог напредовања болести (барем у почетним фазама) до 50% оболелих особа, у развијеним земљама, нису ни свесни да имају глауком, а у појединим неразвијеним земљама и до 90% оболелих.

Постоји неколико типова глаукома. Неки се могу јавити као компликације других поремећаја вида (тзв. секундарни глаукоми), али велику већину њих чине примарни, тј. јављају се без потпуно познатог узрока. Некада се веровало да је узрок већине или свих глаукома висок очни притисак. Међутим, сада је утврђено да чак и људи без високог очног притиска могу имати глауком. Повишен очни притисак се данас сматра водећим у главним фактором ризика, заједно са другим факторима, као што су раса, породична историја, висока миопија и старост. Неки облици глаукома се могу јавити током рођења или у првим годинама живота (“конгенитални”) или током детињства (“јувенилни”), али у највећем броју случајева, глауком се јавља након четврте деценије живота, а његова учесталост расте са годинама. Нема јасно утврђених разлика у учесталости између жена и мушкараца.

Најчешћи облици глаукома код одраслих су: примарни глауком отвореног угла (ПОАГ) – облик који се најчешће сусреће код пацијената европског и афричког порекла, и примарни глауком затвореног угла (ПЦАГ) – чешћи код пацијената азијског порекла. Глауком затвореног угла понекад може бити акутног облика, када доводи до веома болног стања уз брз губитак вида.

Потребно је на време установити болест, како не би дошло до даљег напредовања и оштећења видног живца, а самим тим и вида, јер једном настала оштећења су неповратна. Адекватна терапијиа, лековима или операцијом, може зауставири или успорити даљи губитак вида. С тога је рано отривање неопходно за ограничавање оштећења вида и спречавање даље прогресије ка тешком оштећењу вида и слепилу.

Поводом Дана борбе против глаукома данас ће се на очном одељењу Опште болнице Панчево, бесплатно мерити очни притисак од 16.00 до 18.00 часова.

Текст уредио др Милош Плавшић

Извори:

https://wga.one/wga/what-is-glaucoma/

https://www.iapb.org/advocacy/world-glaucoma-week-2019/

https://www.worldglaucomaweek.org/

http://atlas.iapb.org/gvd-maps/#AllAges