1 2 3 4 5

ВестиГинекомастија

Гинекомастија је једнострано или обострано повећање дојки мушкарца, обично се јавља током неонаталног периода и присутна је код око 70% дечака у пубертету. Регресија настаје за 1 - 2 године.

Узрок настанка
Узроци могу бити:
- ендокрини (примарни хипогонадизам са оштећењем Леyдигових ћелија, хиперпролактинемија, хипо и хипертиреоза)
- тумори (Леyдигових ћелија, аденом или карцином надбубрега са секрецијом естрогена)
- системске болести (цироза јетре, уремија, опоравак после потхрањености) лекови (андрогени, хЦГ, циметидин, дигиталис, естрогени, метилдопа, ресерпин, спиронолактон)
- идиопатски (непознат узрок).

Карактеристике
Праву гинекомастију треба разликовати од: липома, неурофиброма и карцинома. Ове промене су обично унилатералне, болне и ексцентричне, док гинекомастија карактеристично почиње у субареоларној регији и увећава се концентрично. Такође, гинекомастију треба разликовати од увећања груди код гојазних особа, у којих се не палпира ткиво млечних жлезда - псеудогинекомастија. Код болесника са гинекомастијом повећан је ризик за настанак малигнитета.

Лечење
Уколико су узрок ове промене лекови, спроводи се прекидање њиховог узимања. Код неких болесника могу бити од помоћи антиестрогени (тамоксифен и кломипксен цитрат). Мамопластика се предлаже као терапија код болесника са израженим дојкама, из козметичких разлога и код болесника са фиброзним променама услед дуготрајне гинекомастије, због могућности малигне алтерације.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 19.10.2022.