1 2 3 4 5

ВестиПосле интернистичких, на ред дошли гинеколошки и уролошки прегледи

По препоруци Министарства здравља настављена је акција бесплатних превентивних прегледа, на које су могли да дођу и грађани који немају здравствену књижицу. Прошлог месеца рађени су интернистички превентивни прегледи, док су овом акцијом обухваћени гинеколошки и уролошки прегледи.

„Ово је други пут да ми организујемо превентивне прегледе. Велика је гужва и заинтересованост, што је нормално, јер се врло тешко заказују ултразвучни прегледи. Чујемо и коментаре од пацијената да су врло задовољни јер сада могу да ураде све. Данас радимо ултразвук абдомена и мале карлице и процењујемо коме треба ПСА тумор маркер за простату. Мало поразговарамо, ако нешто откријемо они буду упућени на даљу додатну дијагностику”, објашњава др Слађана Ковачевић, лекар у панчевачкој Болници задужена за односе са медијима.

Грађани који су обавили превентивне прегледи били су изузетно задовољни и сматрају да су овакве акције неопходне како би суграђани лакше долазили до лекара специјалиста.

За разлику од прве акције када су бесплатни прегледи организовани у клиничким центрима и 58 општих болница у Србији овога пута укључени су и домови здравља, у којима су рађени гинеколошки прегледи и ултразвук абдомена.

„Превентива је увек значајна, а ово је прилика да они који немају осигурање дођу. Суштина јесте у тим превентивним прегледима да на брзину и ефикасно све одрадимо. Узимају се папа и секрет и после у овој ординацији радимо гинеколошки ултразвук. Пошто смо од скора добили нови ултразвук у ординацији преко раде ултразвук абдомена”, објаснио је др Стојан Вишекруна, директор Дома здравља.

Министарство здравља најавило је да ће сваког месеца бити организовани превентивни прегледи за грађане и да ће бити заступљени сви лекари специјалисти.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево, 15.10.2017.