1 2 3 4 5

ВестиГастроскопија

Езофаго-гастро-дуоденоскопија је процедура која лекару омогућава директан преглед горњег дела гастроинтестиналног тракта, који обухвата једњак (део система за варење где се одвија гутање), желудац и дуоденум (дванаестопалачно црево). Лекар који изводи процедуру, специјалиста за ендоскопију, специјално је обучен за употребу ендоскопа ради прегледа горњег ГИ система којим може открити упалу, крварење, чир, тумор и друге патолошке промене.

ИНДИКАЦИЈЕ/ЗАШТО СЕ РАДИ?

• У циљу испитивања узрока следећих симптома: мучнине, бола у желуцу, крварења итд.
• У циљу откривања и лечења различитих болести овог дела система за варење (запаљења, тумора...)
• У циљу лечења одређених стања (крварење, присуство страног тела… )

ПРИПРЕМА
• Не смете јести и узимати течност 8 сати пре процедуре (ноћ пре процедуре). Можете узети своју редовну терапију са мало воде најкасније 2 сата пре процедуре. Немојте пушити цигарете.
• Уколико болујете од шећерне болести посаветујте се са Вашим лекаром о кориговају дозе инсулина.
• Уколико узимате лекове који спречавају згрушавање крви (Аспирин, Плавикс, Клопидикс, Фарин, Синкум, Синтром, Прадаксу, Ксарелто, Еликвис, Фраксипарин) посаветујте се са Вашим лекаром о кориговању дозе лека.

Процедура обично траје између 10 и 20 минута. Ендоскопија се изводи док лежите на левој страни. Између зуба се поставља пластична заштита како би се спречило оштећивање зуба ендоскопом.
Ендоскоп (гастроскоп) је флексибилна цев дебљине прста. Сонда има сочива и извор светлости који лекар омогућавају поглед на унутрашњост горњег дела гастроинтестиналног тракта или преко саме сонде, или на ТВ екрану. Лекар може да узме узорке ткива за биопсију (није болно), или да изведе одређене третмане (као што су дилатација, уклањање полипа, третирање крварења), већ у зависности од тога шта се нађе за време самог прегледа. Да би се отворили једњак, желудац и дванаестопалачно црево, помоћу сонде се уводи ваздух, што омогућава пролаз сонде кроз те структуре и побољшава се њихова видљивост. Можете да осетите благу нелагодност док се ваздух уводи у гастроинтестинални тракт. То није штетно, а подригивање може да Вам помогне. Ендоскоп не омета дисање. Спори, дубоки удисаји за време процедуре могу да помогну у опуштању.

ПОТЕНЦИЈАЛНИ РИЗИЦИ
• Крварење, повреда зида органа за варење, инфекција.
• Осећај надимања, сувоће грла, нелагоде при гутању, грчеви.

НАКОН ЕНДОСКОПИЈЕ
Највећи број пацијената добро толерише ендоскопију и добро се осећа након ње. Након прегледа нормално је осећати умор и треба да се одмарате тог дана. Специјалиста за ендоскопију може да опише свој налаз пре него што напустите одељење. Ако су узети узорци за биопсију или су уклоњени полипи резултате треба да очекујете након једне до две недеље.

Гастроскопија је једини валидни преглед једњака желуца и дванаестопалачног црева. Метода је савремена, безболна, по мало непријатна за пацијенте који су гадљиви али краткотрајна. Најважније је слушати лекара и сестру који тимски изводе овај преглед и ускладити дисање. Апарат иде где иде и храна тако да слободно можете дисати и на нос и на уста. Свака и најмања промена на слузници се јасно види и већ према налазу се може узети биопсија ако се нађе нека промена типа чира и сл.

Текст на основу извора уредио Милан Кивић, медицински техничар.
Извори:
http://intertim.net/gastroskopija/
https://www.belmedic.rs/pregled/gastroskopija-egds
https://euromedic.rs/pregledi/gastroskopija/
http://dr-ristic.medigroup.rs/a/priprema-pacijenta-kolonoskopija-gastroskopija-ultrazvuk-urotrakta-i-abdomena-dopler-renalnih-arterija