1 2 3 4 5

ВестиФИБРОМИАЛГИЈА

Фибромиалгија припада групи обољења која се зову синдроми дифузног идиопатског мишићно - скелетног бола.

Узрок настанка је непознат.

Клиничка слика
Фибромиагија је болест коју карактерише дуготрајни, распрострањени бол у мишићима и костима, осетљивост појединих тачака у меким ткивима (у мишићима и тетивама) и изражена малаксалост и умор. Болесници осећају бол, који нема јасну локализацију, дубоко у телу, у мишићима и костима. Јачина бола је веома субјективна. Бол се осећа са обе стране тела и у рукама и ногама. Болесници се жале да лоше спавају, а ујутру се буде безвољни и уморни, јер им сан није донео освежење и одмор. Друга главна тегоба је тежак умор и малаксалост због чега је смањена физичка способност. Болесници се често жале на опште тегобе као што је главобоља и укоченост. Имају осећај да им је рука или нога утрнула и отечена, иако тај оток није стварно присутан. Ови симптоми изазивају тескобу, потиштеност.

Дијагноза
Дијагноза се поставља на основу податка о присуству бола у 4 подручја тела. По свом карактеру бол је непрекидан и траје дуже од 3 месеца. Истовремено лекар прегледом открива да постоји осетљивост најмање 11 од укупно 18 тачака на карактеристичним местима на телу. Болну осетљивост појединих тачака на телу лекар оцењује притиском палца, што је једнако поуздано као и долориметар. То је специјални апатар којим може прецизно да се измери јачина бола.

Лечење
Главни циљ у лечењу фибромиалгије је да се смањи напетост коју ова болест изазива код болесника. Зато је важно да се и породици објасни да иако је бол стваран и јак, не постоји никаква тешка реуматичка болест, нити постоји опасност да дође до оштећења зглобова.

У лечења учествује тим специјалиста различитих профила. Лечење се остварује кроз три облика. Прво и најважније је спровести поступни програм за јачање кардиоваскуларног система, при чему је пливање најбоље. Други облик лечења је саветовање и лечење које спроводи психолог, појединачно или у групи. Понекад је довољно употребити специјални јастук који одржава правилан положај врата за време сна.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 25.2.2023