1 2 3 4 5

ВестиФИБРОАДЕНОМ ДОЈКЕ

Фиброаденом је чест доброћудни тумор дојке. Настаје претераним увећањем ткива дојке и има 2 компоненте : стромалну ( везивну ) и епителну (жлездану) .

Епидемиологија
Фиброаденоми се најчешће појављују код жена старости од 10 до 40 година. То је најчешћи тумор дојке у популацији младих жена, са врхом инциденце од 25 до 40 године . Након 40.-те године инциденца опада. Уколико се појаве код жене старије од 40.година, најпре треба са сигурношћу искључити малигни тумор, а потом рећи да се ради о фиброаденому.

Клиничка презентација
Фиброаденом се типично јавља код жена у репродуктивном периоду као покретна, палпабилна (може се напипати) промена у дојци. Своју величину мења у зависности од хормонског статуса жене, стимулише га естроген и прогестерон ( на пр. у трудноћи се повећава, а у менопаузи смањује). Управо због хормонске зависности се ретко појављују након 40.-те године живота, када почињу хормонске промене везане за менопаузу. Промене су јако добро дефинисане и ограничене, без промена на самој кожи дојке. Фиброаденоми нису фиксирани за околно ткиво и приликом прегледа и самопрегледа беже под руком ( колоквијално се описује као „миш“ у дојци).

Патологија
Фиброаденоми имају минимални малигни потенцијал (0,002%).
Постоје 2 типа фиброаденома: једноставни и сложени (комплексни). Једноставни су униформне, једнаке грађе у сваком делу тумора и не повећавају ризик од рака дојке, док су сложени полиморфни, неједнаке грађе, садрже цистичне промене, накупине калцијума и повезани су са повећаним ризиком од карцинома дојке. Овде се не ради о томе да су веће шансе за малигну трансформацију фиброаденома у карцином, већ да су пацијенткинје са комплексним фиброаденомом под повећаним ризиком за развој карцинома дојке.
Код 10-15 % пацијенткиња се јављају мултипли фиброаденоми. Пацијенткиње са више фиброаденома у дојкама обично имају у породици учесталу појаву ове врсте промене. Уколико се јави у адолесценцији, назива се јувенилни фиброаденом.

Локализација
Иако може да се позиционира било где у дојци , најчешће се јавља у горњем спољашњем квадранту дојке.

Радиографске одлике
На мамографији се фиброаденом може приказати спектром различитих одлика, од добро дефинисане овалне масе у жлезданом ткиву до масе нејасно ограничених ивица. Фиброаденом у повлачењу, код жена у постменопаузном добу може да садржи калцификације, налик на ,,кокице“ или ситне калцификације налик на оне које се виђају код малигних промена дојке.
На ултразвучном прегледу дојки обично се приказују као добро ограничене, округле до овалне промене, једнаког интензитета пребојености. У 10 % случајева детектују се и калцификације.

Дијагноза
Ове лезије је могуће врло једноставно биоптирати под ултразвучним навођењем. Уколико на ултразвучном прегледу промена има типичне одлике фиброаденома, довољно је клиничко праћење промене. Уколико се промена увећава или има неуобичајенје одлике на ултразвучном прегледу, биопсија широком иглом( тзв. „core biopsy”) уз ултразвучно навођење је минимално инвазивна процедура којом се може доћи до постављања дијагнозе, без компликација.
Осим фиброаденома, пацијенткиње могу изразити забринутост због још једне врсте промене у дојкама-дисплазане промене. За разлику од фиброаденома који предствљају обликоване туморске масе који имају 3 димензије, дисплазије су плочасте, тракасте творевине. Обично постоји болност везана за циклус. Не лече се оперативно. За ублажавање тегоба се саветују хладни или алкохолни облози, евентуално неки благ аналгетик.
Цисте у дојкама се такође срећу код младих жена. Јако су сличне фиброаденому, али су мекше и не лече се хирушким одстрањивањем у целини, јер је довољно извлачење садржаја иглом. Добијени садржај се патохистолошким методама обрађује и потврђује се дијагноза.

Лечење
Уколико се за неку промену докаже да је реч о фиброаденому, то за почетак захтева праћење од стране лекара. Ако се промена увећава брзо у кратком временском интервалу, а нарочито промене веће 5 цм, онда без обзира на њихову доброћудну природу хирурзи саветују хирушко уклањање.

Текст на основу извора уредила др Мирјана Бркић, Општа болница Панчево

Извори:
1. karcinomdojke.rs
2. radiopedia.org