1 2 3 4 5

ВестиФЕБРИЛНЕ КОНВУЛЗИЈЕ

Фебрилне конвулзије (у народу познатије као фрас) представљају један од најчешћих неуролошких поремећаја у раном детињству. Дефинишу се као конвулзивни напади удружени са повишеном телесном температуром код деце узраста од 6 месеци до 5 година. Код фебрилних конвулзија најчешће се ради о пролазној реакцији незрелог дечијег мозга на нагли скок или појаву повишене телесне температуре, пролазе спонтано после пете године живота, без настанка неких последица.

Међу најчешћим узроцима повишене телесне температуре који доводе до појаве фебрилних конвулзија су вирусне инфекције горњих дисајних путева, уринарне инфекције и акутно запаљење средњег уха. Значајан утицај има и генетска предиспозиција.

Изненадна појава конвулзија при наглом скоку или у току повишене температуре код деце, представља изузетно драматичну и стресну ситуацију за родитеље,где паника и страх изазивају осећај немоћи приликом пружања помоћи у тим моментима.У таквој ситуацији уместо неопходне помоћи направе се грешке као што су насилно отварање уста, прскање или поливање детета хладном водом. Све ове манипулације представљају додатну опасност у смислу повређивања што би даље могло угрозити здравље детета.

Како изгледа дете код појаве фебрилних конвулзија

Типичне конвулзије су генерализовани напади који трају краће од 15 минута и не понављају се унутар 24 часа. Дете окрене и фиксира очне јабучице у једну страну или горе, изгуби свест, укочи се, не реагује на позиве и почне да се тресе, предео око усана поплави а дете прави чешће прекиде приликом дисања. Напад најчешће престаје спонтано после неколико минута (најчешће 5-10 минута).

Шта треба урадити када настану фебрилне конвулзије

Најважније је да родитељи остану колико толико смирени и присебни како би адекватно помогли детету. Присутни родитељ би требао да обрати пажњу на временско трајање напада, уколико постоји могућност за то а да при томе пружа и помоћ детету, јер због своје драматичности родитељу увек изгледа да напад траје много дуже него што заиста реално и јесте трајао. Дете треба поставити на безбедно место (под, кревет) да лежи на боку са лицем окренутим у страну и главом ослоњеном на доњу руку што спречава западање језика, пљувачке или улазак повраћеног желудачног садржаја у дисајне путеве као и ударање главом о подлогу на којој се налази.

Необичан начин дисања (дисање са честим прекидима ) је “нормална” појава код конвулзија и не треба се плашити да се дете тада се гуши. Такође, не покушавати насилно отварање уста јер је за спречавање компликација довољно што дете лежи на боку.

Уколико напад спонтано не престане после 10 минута позвати хитну помоћ.

Који лек треба применити за прекидање фебрилног напада

Уколико је дете већ имало фрас требало би да је лекар детета прописао лек за прекид напада. Лек за прекид напада је Diazepam ректиола (тубица) којом се лек даје кроз чмар детета. Након постављања детета у бочни положај, неопхопдно је раскомотити га,скинути му пелене и доњи веш а затим уколико напад спонтано не престаје након 10 минута:

– Diazapam микроклизму (врх тубице) увући у чмар детета и истиснути цео садржај;

– Извући тубицу без отпуштања да се лек не би вратио у тубу;

– По вађењу тубице, стиснути детету гузу пар минута, да лек не исцури напоље;

– Уколико по апликацији прве Diazepam ректиоле напад не престаје са дететом се упутити у најближу педијатријску установу.

Фрас обично брзо престаје, али потом мора да се настави са обарањем високе температуре као и да се дете одведе на преглед код педијатра.

Како спречити поновну појаву фебрилних конвулзија

Основно правило за спречавањепоновне појаве фраса јесте редовна контрола телесне температуре у инфекцијама као и примена лекова за њено снижавање по одређеном протоколу лекара. Од лекова најчешће су примени Paracetamol i Brufen.

На основу извора текст уредила Радојчић Марија, мед. сестра

Литературе:

1. Љ.Маринковић: Здравствена нега у педијатрији - треће издање, Висока здравствена школа струковних студија Београд, 2007.

2. http://ordinacija-neurorelax.com/wp-content/uploads/2015/08/FEBRILNE-KONVULZIJE.pdf