1 2 3 4 5

ВестиПанчевачка болница ускоро добија клиничког фармацеута

Болнички фармацеути у Србији раде само на институтима и они у сарадњи са лекарима процењују који лек ће имати најбоље дејство на пацијента. Панчевачка болница једина је регионална болница која на специјализацији има клиничког фармацеута који за две године треба да почне са радом.

По први пут стручни тим Опште болнице одобрио је специјализацију за болничког фармацеута. Прошле године у мају, Ивану Ђорђевић која као фармацеут ради у апотеци Болнице, упутио je на специјализацију и за две године Општа болница требало би да добије првог клиничког фармацеута. Он помаже пре свега пацијентима који због своје хроничне болести пију више лекова истовремено.

„Стичу се знања везана за терапију, посебно за пацијенте који имају коморбитите, који пију више од 4-5 лекова истовремено. Они су у опасности да дође до интеракције јер пију више лекова. Бавимо се и нежељеним реакцијама на лекове посебно у геријатријској популацији код старијих пацијента где не можете да препознате да ли је нешто нежељена реакција на лек или је последица неког другог стања”, рекла је Ивана Ђорђевић дипломирани фармацеут.

Није ретко да пацијенти користе и алтернативне лекове међу којима су често разне биљке и чајеви за које су чули од пријатеља или прочитали у часописима да им могу помоћи. Најчешће то прикривају од свог лекара. Нешто што се нама можда чини безазлено, према речима Иване Ђорђевић, може да утиче на дејство лека.

„Чај од кантариона је врло специфичан јер активни принципи из њега могу да утичу на метаболизам других лекова. Мислите попијете један чај да бисте се смирили пред спавање. Управо је то једно од поља деловања клиничког фармацеута. Када се вратим са специлаизације надам се да ћу моћи да разговарам са пацијентима и скренем им пажњу. Панчевачка болница је препознала да ће један клинички фармацеут моћи да допринесе укупној здравственој заштити становништа Панчева и то је велики корак јер ниједна друга болница у Србији нема болничког фармацеута”, објаснила је Ђорђевић.

Клинички фармацеут у свету је заступљен не само у свакој болници већ на сваком одељењу. У Србији они раде само на институтима. Највише користи од болничког фармацеута имају болесници који треба да кажу све тегобе које примећују јер оне могу указати да неки лек треба заменити другим, јер може да има и штетна дејства.

Прилог можете погледати ОВДЕ

ИЗВОР: РТВ ПАНЧЕВО, 23. јул 2017. год.