1 2 3 4 5

ВестиБесплатни преглед за рано откривање рака коже

У Србији Еуромеланома дан се обележава 08.05.2017. године у 25 градова широм земље у државним болницама и клиникама као и у приватним дерматолошким ординацијама. Општа болница у Панчеву и ове године ће организовати бесплатне скрининг прегледе. Сви заинтересовани могу да се пријаве за преглед путем интернета на веб-сајту www.euromelanoma.org-serbia до 30. априла као и путем телефона од 3. до 5. маја од 08 до 20 часова позивањем бесплатне телефонске линије на број : 0800 222 888.

Позивамо Вас да се и Ви пријавите и сазнате колики је Ваш ризик за настанак рака коже и закажете преглед код дерматолога 08. маја 2017.године.

Циљеви кампање Еуромеланома су бесплатни прегледи коже који би омогућили рано откривање карцинома коже, откривање особа које имају повећан ризик за обољевање од рака коже, као и подизање свести о заштити коже од сунца и вештачких извора ултраљубичастог зрачења, какав је соларијум, пре свих код деце, али и код одраслих.

Сунце сија свуда, не само на плажи. Од штетног ултраљубичастог зрачења се треба штитити и током боравка у граду, на спортским теренима, током обављања пољопривредних радова, на градилиштима и заправо увек када боравимо на отвореном и то током целе године, јер имамо само једну кожу.

Заштиту од штетног утицаја ултраљубичастог зрачења пружају одећа дугих рукава и ногавица, шешир, наочаре за сунце, наношење креме са заштитним фактором на откривене делове тела и наравно избегавање боравка на отвореном када је зрачење најинтензивније, а то је од 11 до 16 часова.

Број оболелих од меланома повећава се сваких 5 година за 20% ,пре свега због неконтролисаног излагања ултраљубичастом зрачењу становништва у протеклих 50 година. Осим меланома у још већем порасту је и број оболелих од других, 10 пута чешћих карцинома коже, какви су базоцелуларни и спиноцелуларни карцином.

Др Слађана Томовић, дерматолог

Др Слађана Ковачевић