1 2 3 4 5

ВестиЕпистакса (крварење из носа)

Епистакса или крварење из носа представља једно од најчешћих ургентних стања у клиничкој патологији носа, јер су крвни судови носа врло слабо заштићени од спољашњих фактора. Може се поделити према јачини на слабо и интензивно крварење.

Епистакса слабог интензитета се брзо зауставља чак и без интервенције и лекова, а обилно и интензивно крварење захтева хитне интервенцију и чак и хоспитализацију. Епистакса се чешће јавља у дечијем и старијем узрасту и код особа са хроничним и алергијским обољењима носне слузнице.

Узроци који доводе до крварења из носа се деле на локалне и генерализоване (опште):

Локални узроци:

• Епистакса непознатог узрока (идиопатска): када постоје анатомски поремећаји-девијација септума или осетљивији капиларни крвни судови,

• Повреде као последица изиритиране слузнице сувим, влажним или хладним ваздухом, све механичке повреде самоповређивањем, ударцима, кијањем и јатрогене повреде.

• Покушаји вађења страног тела,

• Запаљења слузнице носа: акутни, хронични и алергијски ринитиси,

• Тумори: бенигни и малигни.

Општи узроци:

• Болести кардиоваскуларног система: артериосклероза, хипертензија, Wебер-Ренду-Ослерова болест,

• Хроничне болести јетре, бубрега и метаболизма ( Дијабетес ),

• Инфективне болести: инфлуенза, морбилли, варицелла, шарлах, дифтерија,

• Хематолошке болести: хемофилије, анемије, тромбоцитопеније,

• Лекови: вазодилататори и антикоагуланси.

Који су симптоми?

Стање пацијента зависи од интензитета епистаксе. Уколико се изгуби мало крви, особа је уплашена, орошала знојем, али су сви витални знаци ( крвни притисак и пулс ) у нормали. Уколико се губи много крви, особа је изразито бледа, пулс је убрзан, крвни притисак пада, а може да се развије и акутни хеморагијски шок.

Како се лечи?

Терапија се спроводи у зависности од обилности и јачине крварења. Код најлакших крварења довољно је дубоко дисати, нагнути главу ка доле и стављати хладне облоге. Код лакших крварења врши се локална анестезија са локалним анестетиком (5% пантоцаин) и вазоконстриктором (адреналин). Уколико након десет минута и не престаје крварење, ради се каутеризација крвног суда 10% трихлор сирћетном киселином и предња тампонада. Предња тампонада може бити једнострана или обострана, пацијент је у лежећем положају, а користи се штрајфна од газе (1м дужине) наквашена у физиолошком раствору. Вађење газе се врши након 48 сати.Након заустављања крварења обавезно се преписују антибиотици, због превенције инфекције, аналгетици(парацетамол, никако аспирин), витамини и мировање. Код тежих крварења ради се задња тампонада по Беллоqуеу и обавезно у општој анестезији.Код најтежих крварења ради се лигатура (подвезивање) спољашње каротидне артерије у пределу врата.

Код старијих и особа са хроничним болестима, епистакса увек представља озбиљно стање због кога се ови пацијенти и хоспитализују.

Извори:

http://www.simptomi.rs/index.php/bolesti/15-otorinolaringologija-bolesti-uha-grla-i-nosa/1739-epistaksa-krvarenje-iz-nosa

Др мед. Марина Ивошевић