1 2 3 4 5

ВестиЕпилептични статус

Под епилептичким статусом се подразумева стање у коме епилептичка активност траје током 30 минута или дуже, што узрокује широк спектар клиничких симптома са веома разноврсном патофизиолошком, анатомском и етиолошком основом.

Конкретан узрок који доводи до статуса епилептикуса, а такође и сам начин испољавања статуса, зависе од старости болесника. Статус епилептикус се најчешће јавља у раном детињству односно код деце млађе од годину дана.
Код одраслих, 1/3 свих узрока чине цереброваскуларне болести (36,2%), 1/3 експанзивне лезије мозга, алкохолизам, инфекције мозга и метаболички узроци, док преосталу трећину чине сви остали узроци.

Фазе статуса:

1. Тонична фаза
-је заправо трајна контракција свих мишића, обухвата краткотрајно савијање трупа унапред, а затим дуже савијање трупа уназад, подигнуте очне капке и очи које су окренуте навише, наизменично грчење мишића језика и доње вилице (када може доћи до угриза језика), контракције мишића грудног коша и продужен експиријум што доводи до стварања „епилептичног крика".
Присутни су такође и вегетативни феномени: убрзање пулса, повишење крвног притиска, повећање притиска у бешици, проширење зеница, бледу, а затим цијанотичну боју лица.

2.Клонична фаза
- почиње благим дрхтањем и напредује до снажних контракција и грчева свих мишића тела и лица као и вилице и језика што доводи до крваве пене у устима.

Генерализовани конвулзивни епилептички статус јесте најургентније неуролошко стање у коме је управо медикаментна терапија пресудна за његов брз прекид.
Не постоји јединствен став о томе који је најбољи антиепилептички лек за иницијално лечење статуса. Најчешће употребљавани лекови су бензодиазепини, фенитоин и бербитурати.

Епилепсија, као болест, се не може излечити, али се редовном применом одговарајуће терапије може контролисати и спречити појава „напада". На тај начин, они који болују од ове болести, могу водити потпуно нормалан живот.

Текст на основу извора уредио Китановић Милан, медицински техничар, Општа болница Панчево.

Извори
- http://www.stetoskop.info/Status-epilepticus-1142-s2-sickness.htm
- http://www.simptomi.rs/index.php/bolesti/14-neurologija-bolesti-nervnog-sistema/2909-epilepticni-status-status-epilepticus