1 2 3 4 5

ВестиЕпидуралном анестезијом до безболног природног порођаја

Један од најјачих болова је свакако бол приликом порођаја, чега се све жене пред порођај прибојавају. Последњих година све је популарнији безболни порођај захваљујући епидуралној анестезији. Таква ситуација је и у панчевачком породилишту, где се све већи број жена порађа са епидуралном анестезијом.

Најбољи начин да се жена породи свакако је природни, и читав тим лекара у Општој болници задовољан је када жена на свет донесе дете природним путем. Сваке године на Акушерском одељењу у Панчеву свет угледа близу 1600 беба. Преко 80 посто жена породи се природно, а само 20% њих мора дете донети на свет уз помоћ царског реза. Последњих година жене се порађају уз помоћ епидуралне анестезије, која има за циљ да смањи болове током порођаја.

„Тежимо ка природном порођају, сам порођај у епидуралној анестезији је такође природан и најлепше је када смо ми ту да испратимо природни ток ствари. Наш посао је да реагујемо када природа мало затаји. Природни порођај је у епидуралу и треба да омогући пацијенткињи да дође обезбољена до самог чина рађања детета, а током рађања жена мора да осећа напоре и да може да сарађује и епидурал има своје предности. Тако да су мане и контраиндикације сведене на минимум. Да би пацијенткиња добила епидурал она мора да испуни минимум акушерских услова. Ако је то све у реду, и немамо неки проблем са плодом, може безбедно да добије епидурал”, изјавио је акушер др Михаило Новаков.

Жене које желе да се породе уз помоћ епидуралне анстезије морају да прођу преглед код анестезиолога који учествује у тиму заједно са гинеколозима док се жена порађа. Ова услуга се породиљама не наплаћује у панчевачкој болници.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево 21.01.2018.