1 2 3 4 5

ВестиЕнтезопатија (Ентезитис)

Ентезопатија је дегенеративно или запљењско обољење припоја тетиве, лигамента, капсуле зглоба, припоја фасције или анулуса фиброзуса. Најчешћи је облик ванзглобног реуматизма. Ентезопатије дегенеративне природе најчешће су у петој деценији и касније, а ентозопатије запаљењске природе (ентезитиси) најчешће су код особа које болују од спондилоартропатија. Оштећење припоја је праћено благим реактивним запаљењем, а касније осификацијом и калцификацијом. Главни симптом је бол на месту оболелог припоја. Бол се појачава при палпацији припоја и при покретима а често и ноћу. Покрети у зглобу могу бити ограничени. Ентезопатије настају најчешће у пределу рамена, лактова, ручних зглобова, кукова и картице. Ентезопатије се појављају и на кичменом стубу и често се погрешно прогласе дискогеним лумбалним синдромом или фибромијалгијом.

Лабораторијски налази у ентезопатијама су нормални. Радиолошки налази (неравна ивица кости на месту припоја, осификација, односно калцификација припоја) се уочавају знатно касније у односу на клиничке. Дијагноза се поставља на основу клиничке слике и клиничког прегледа. Од клиничких знакова најзначајнија је палпаторна осетљивост на месту припоја, као и појачавање бола на покрете зглоба, а некад и ноћу.

Најефикасније лечење ентезопатија је локално давање ињекција гликокортикоида (и анестетика) у болно место, уз растерећење мишића и зглобова.

Извор: симптоми.рс
датум 15.7.2022.