1 2 3 4 5

ВестиЕндорфини – Хормони среће, љубави и радости

Лучење ендорфина стимулишу и мале ствари које чине живот пријатним као што су сунчеви зраци, пријатна шетња, чоколада, додир, чулне ароме и најважније од свега – смех!

Постоје интересантна истраживања о утицају уметности, музике и сликарства код неких болесних стања и процеса. Пријатни доживљаји имају благотворан ефекат кроз активирање нивоа ендорфина. Ендорфини су још увек загонетка, мада се називају хормонима среће али и сама срећа је загонетка.Њихово присуство у организму човека је уочено научним истраживањем средином седамдесетих година, када су извршени и експерименти рецепторног система.

Ендорфини су неуротрансмитери, супстанце које на биохемијском нивоу утичу на психичко стање човека, подсредсвом неуролошких веза и спровођењем импулса у можданим структурама. Ако посматрамо са аспекта расположења, до лучења ендорфина долази у различитим стањима као што су радост, срећа, задовољство... Директно или посредно, као и узајамним деловањем неких других основних неуротрансмитера, ендорфини такође имају своје одговарајуће популарне називе: за љубав – окситоцин, за радост – допамин, серотонин. Ендорфини су у основи повезани са психичким доживљајем задовољства и пријатности. Али управо узајамно деловање тих основних и других медијаторних супстанци даје целокупну слику нашег расположења.

Ендорфини се производе углавном у хипофизи и хипоталамусу. Само њихово име одговара њиховој функцији, унутрашњи морфини. Неопходни су да би осећали мир, задовољство, пријатност, понекад еуфорију радост, а понекад срећу, као и да би могли да се делимично неутралишу или блокирају доживљај стреса, психичког или физичког бола. Свака мисао, доживљај и тренутак нашег постојања утиче на психичко стање организма посредством ових неуротрансмитера као и њиховим узајамним деловањем.

Све радње које чине да се човек осећа добро и пријатно активирају производњу ендорфина. Међутим, овај процес је двосмеран: виши ниво ендорфина доводи до пријатних осећаја, а то утиче да додатно радимо оно што нам доноси радост, што доводи до још веће производње ендорфина. Ако треба да дамо рецепт ево ствари које би помогле. На првом месту је правилан начин живота и исхране, правилна физичка, психичка и емотивна активност. Важна је добра уравнотеженост између пословне ангажованости, слободног времена, времена за ближње, породицу, пријатеље, психички свет и времена за одмор. Физичка активност, као и масаже такође стимулишу стварање ендорфина.

Ендорфини су и најмоћнија природна медицина за побољшање деловања имуног система.

Смех је најмоћнији стимулатор производње ендорфина, зато се осмехујте бар десет пута дневно, тренирајте осмех!

Текст на основу извора уредили запослени болничке апотеке ОБ Панчево

Извори:

www.bonapetit.rs

www.benuapoteka.rs

www.opusteno.rs