1 2 3 4 5

ВестиИНФЕКТИВНИ ЕНДОКАРДИТИС

Подразумева инфективно запаљенски процес који захвата срчане залистке, природне или вештачке, или било који део унутрашње срчане површине. Може бити акутни и субакутни.

Акутни настаје веома нагло и има брз ток са прогресијом болести и наглим погоршањем. Прати акутно насталу септикемију, изазвану веома вирулентним микроорганизмима. Долази до врло брзог разарања залистка и поремећаја у хемодинамици. Нешто је чешће на залистцима левог срца, а зависници од дроге су веома ризична група за развој болести на трикуспидном залистку. Клиничку слику карактеришу расејане микроемболије, које су често први знак болести. Понављане микроемболије плућа или поновљене пнеумоније у кратком временском периоду некада су знаци инфективног ендокардитиса трикуспидног залистка. Ако се не предузме веома интезивно вишеструко антиинфективно лечење завршава се летално.

Клиничка слика
Неспецифични симптоми, нелагодност, замор, губитак апетита, тежине, ноћно знојење. Симптоматологија је експлозивна ако је изазивач веома патоген. Температура је обично повишена до 39 степени. Срчани шумови присутни су код скоро свих особа. Јављају се и петехије по кожи.

Дијагноза
Налаз неразјашљене температуре уз присуство шума на срцу или фебрилно стање код особа које уживају и.в. лекове (наркомана) и без шума на срцу сигнал су за ИЕ. Посебан значај за дијагностику су позитивне хемокултуре. Појава нових шумова или нов квалитет постојећих веома су важан знак у диференцијалној дијагнози обољења.

ЕХО
Вегетације на природним залисцима. Важно је да се диференцирају свеже (трошне) настале вегетације од старих (чврстих, фиксираних).

Лeчење
Лечење треба да се започне што пре. Важно је одабрати најефикасније антинфективно средство. Потребно је узети хемокултуру, којом се идентификује изазивач и најефикаснији лек. Особе са вештачким залисцима или другим простетичким интракардијалним материјалима посебно су ризичне и компликоване за лечење.

Индикације за хируршко лечење
Упорна срчана инсуфицијенција узрокована тешком валвуларном дисфункцијом због ИЕ, апсцес, неефикасна антимикробна терапија, поновљене епизоде ИЕ, дисфункција уграђене протезе или њена нестабилност због ИЕ.

Превенција ИЕ неопходна је код свих особа са оболелим или уграђеним вештачким срчаним залисцима пре планираних интервенција (на зубима, горњем респираторном тракту и урогениталном тракту и др).

Текст уредила Др Алавања Јована, клинички лекар пријемно-ургентнe службe

Извори: Интерна медицина, пето издање, Проф. Др Драгољуб Манојловић, Београд, 2009. године