1 2 3 4 5

ВестиЕМНГ- ЕЛЕКТРОМИОНЕУРОГРАФИЈА

Електромионеурографија је једна од најбољих дијагностичких метода за испитивање свих неуромишићних болести.

Најкориснија је као комплементарна метода при клиничком испитивању нервног система и као допуна темељном неуролошком прегледу, јер веома ефикасно може да потврди или оповргне сумње лекара специјалисте. ЕМНГ прегледом брзо и ефикасно може да се утврди да ли је корен проблема у нервима или мишићима.

У периферни нервни систем, који се примарно испитује овом методом, спадају периферни нерви који настају из коренова кичмене мождине и мождани живци.Ти живци инервишу мишиће преко неуромишићне спојнице. Укључујући први део прегледа, када се испитује функција мишића и други део, где се проверава проводљивост живаца, овом методом могу да се провере функција периферног нервног система, периферних живаца и коренова из којих они настају, мишића, мишићних спојница и да се утврде нека оштећења кичмене мождине.

На пример, ако пацијенту трну руке и ноге, неуролог ће посумњати на полинеуропатију, оштећење периферних живаца, што је једна од најчешћих индикација за ЕМНГ. Она настаје као последица многих хроничних болести, попут дијабетеса, поремећаја метаболизма масти, гихта, обољења бубрега, јетре, реуматолошких болести, неких хроничних тровања. Овакве, стечене полинеуропатије изазивају тегобе изражене ноћу, за разлику од дискус херније, када пацијент осећа болове током активности - отежано се креће, не може дуже да седи или стоји. Такође, постоје и наследне полинеуропатије, које дуго не дају никакве симптоме, па ова метода може да буде корисна за откривање овог наследног обољења.

Зато је електромионеурографија корисна и за диференцијалну дијагностику, којом ће се тачно утврдити да ли се ради о неуропатији или оштећењу нервног корена због дискуса. Притом, овај преглед даје податке и о степену оштећења. Такође, ЕМНГ је корисна код акутне слабости у ногама и рукама. На пример, код Гилен Бареове болести, аутоимуног обољења које се јавља у било ком узрасту, и ако се на време не открије може озбиљно да угрози здравље. ЕМНГ је метода која са сигурношћу може да потврди да се ради о овој болести. Исто тако, ЕМНГ је суверена метода за дијагнозу мијастеније гравис (МГ).

Генерално, ради се о веома безбедном тесту који се састоји из два дела.

Први део се састоји из благе стимулације нерва електричним импулсом и регистрације истог импулса на удаљеном региону где се налази регистрациона електрода. Овим се утврђује брзина спровођења и број спроводећих влакана одређеног нерва, што електромиограферу даје неопходне податке за сачињавање електрофизиолошког налаза. За време првог дела прегледа осетићете лагано пецкање које струји дуж руке или ноге путем испитиваног нерва.

Други део прегледа се врши путем танких иглених електрода помоћу којих се у мишићу региструје активност појединачних моторних јединица. Овај преглед се врши при мировању и приликом покрета којим се ангажује испитивани мишић. Убод игле обично није болан, док благу непријатност на месту постављене електроде може узроковати покретање игле и мишића, што је саставни и неопходни део прегледа. Обично се прегледа од пет до седам мишића при једном тесту.

Лекара треба обавестити уколико особа има уграђен пејсмејкер, епилепсију или уколико пацијент узима антикоагулантну ради претходне припреме. На кожу не треба наносити креме или лосионе. Потребно је понети претходне налазе везане за болест због које се преглед ради.

Трајање прегледа је индивидуално, уобичајено тестирање траје 30 до 90 мин.

Текст на основу извора уредио Милан Кивић, медицински техничар

Извори:

-http://www.emng.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=49&Itemid=30

-http://www.novosti.rs/vesti/lifestyle.304.html:448957-Elektroda--Najpreciznija-dijagnostika-neuromisicnih-bolesti

-https://www.krenizdravo.rtl.hr/zdravlje/pretrage/emng-elektromioneurografija-nogu-i-ruku-kako-se-pripremiti