1 2 3 4 5

ВестиШта су „Е“ бројеви? Шта једемо?

„E“ бројеви су за већину нас енигма, али се иза истих често крију необични додаци. Постоје бројне контраверзе око њиховог дејства на здравље. То су врло често баналне супстанце добијене одређеним процесом из биљака, животиња или минералних сировина које помажу да се добије лепша, укуснија, трајнија и боље обликована храна.

Постоје и тврдње да се у храни могу наћи и делови перја, ноктију, косе или љуштуре инсеката. Брза храна коју конзумирамо, није појам здравог и нутритивно вредног, већ је листа додатака фасцинантна. Интернетом круже разне листе са описима које су „Е“ ознаке штетне за људе и какве здравствене проблеме изазивају. Међутим, иста није утемељена на исправним подацима и тврдње да су исти забрањени у појединим земљама може да буде и дезинформација. Према нашим прописима и у складу са правилницима користе се за различите намене: згрушавање, везивање, желирање, за спречавање згрудњавања, као конзерванси, за ароматизовање намирница, за заслађивање, а могу да буду и помоћна средства у самом процесу производње неког производа.

Најчешћи адитив је Е 904. Осим за полирање намештаја, користи се и у посластичарницама у изради бомбона и чоколада. Фунција му је полирање и захваљујући њему храна је тако привлачна. Користи се и као премаз помоћу кога воће и поврће изгледа свежије.

Када угледате салату са дресингом божансвено беле боје, обавезно погледајте декларацију. Можда пише Е 171.

Помоћу њега се избељује пластика, керамика, козметика, али и жвакаће гуме, бомбоне и дресинзи за салату.

Дијамантско плава боја у прехрамбеној индустрији се добија прерадом сирове нафте.

Е 133 присутан је у производњи слаткиша и украса за колаче.

Желатин није адитив али је редован састојак при згрушавању и желирању џемова, воћних јогурта и месних посластица.

Ланолин ћете наћи у козметичким препаратима за негу тела, али и у жвакаћим гумама.

Е 920 се налази у длакама, ноктима или перју. Овај адитив је присутан у пекарским производима, колачима, кексу... Нема законског ограничења код његове употребе.

Е 551 је природно средство против згрудњавања прехрамбених производа. Додаје се у тврде и полутврде сиреве, има га у додацима исхрани, зачинима... Употребљава се у производњи стакла из кварцног песка, а наћи ћемо га и као силикагел у новој обући.

E 120 најчешће даје лепу црвену боју воћним јогуртима, слаткишима, бомбонама, џемовима... Тај додатак је посебно занимљив јер се добија из млевених инсеката. Дозвољен дневни унос ограничава се на 5,0мг/кг телесне тежине јер у већим концентрацијама може да изазове алергије.

Е 405 је синтетичко једињење које се користи као емулгатор у безалкохолним освежавајућим напицима, код финих пекарских производа, глазура за бомбоне и друге прехрамбене производе.

Свакако, најбољи савет је користити намирнице са што мање адитива, емулгатора и конзерванса јер потпуно избацивање из исхране је немогуће.

Препорука је спремање хране из баште по свом укусу или како нас нутриционисти саветују – онако како би наше баке спремале!

Текст припремило Одељење за медицинско снабдевање

Извори:

- www.b92.net

- www.bastabalkan.com

- www.impulsportal.net