1 2 3 4 5

ВестиЧир дванаестопалачног црева

Чир (гризлица) представља оштећење унутрашњег слоја (слузокоже), при чему су дубљи слојеви црева изложени корозивном дејству желудачне киселине.

Чир на дванаестопалачном цреву, или дуоденални улкус је разједина унутрашњег слоја дванаестопалачног црева, које се надовезује на желудац и наставља у танко црево. Може се јавити у сваком узрасту, али се највише јавља код људи средњих година и то чешће код мушкараца. Фактори због којих настаје улкус дуоденума су бројни, попут повећног лучења желудачне киселине (стрес, гастриноми), неправилна исхрана, пушење, претерано конзумирање алкохола, употребе неких лекова, операција и др. али дефинитивно је доказана и наследна предиспозиција са још непознатим механизмом преношења ових гена.

Симптоми и знаци улкуса дуоденума су:

-бол у виду пробадања испод десног ребарног лука и у средини епигастријума

-бол се јавља два сата након узимања хране и пролази након узимања хране, или лекова за смањење киселости желудачног сока

-услед болова пацијенти се буде ноћу, обливени знојем

-мучнина, гађење и повраћање

-губитак телесне тежине

-могућа је појава крварења на уста (хематемезе) или појава црних столица (мелена)

Код значајног броја пацијената који имају улкус дуоденума, може се јавити нема клиничка слика, односно да не постоји ниједан од наведених симптома, све до развоја компликација (пенетрација, перфорација и крварење).

Анамнеза са клиничком сликом и објективним прегледом може да помогне да се посумња на улкус дуоденума, али нису довољни за постављање дијагнозе. Дефинитивна дијагноза се поставља само гастроскопијом са дуоденоскопијом (преглед унутрашњости желуца и дванаестопалачног црева посебном сондом са камером) уз узимање узорка на анализу на присуство Helicobacter pylori, или евентуалну малигну алтерацију ткива која се може догодити. Може се радити контрастно снимање баријумом које повећава специфичност ако се ради са ендоскопијом. Рутински се ради и издисајни тест на Helicobacter pylori, ако и антитела на исту бактерију, ради планирања адекватног лечења.

У лечењу улкуса дуоденума окосницу чине антациди који смањују претерану киселост желудачног сока (Гелусил Лак) везивањем вишка желудачне киселине.Такође, користе се и блокатори Х2 рецептора (Ранитидин, Фамотидин) који бликрањем рецептора хистамина смањују лучење желудачне киселине.У употреби су и инхибитори протонске пумпе (Омепразол, Лансопразол, Пантопразол), али већином се лекови користе у комбинацији, нарочито уколико је изолована и Helicobacter pylori која се обавезно лечи антибиотицима и то комбинацијом два (азитромицин и амоксицилин, или татрациклин, метронидазол). Веома је битно напоменути да ерадикација ове бактерије траје минимун 3 недеље, након чега се иде на контролни преглед ендоскопијом. За то време, битно је избегавање лекова који се узимају орално ради лечења разних других обољења, избегавање пушења, алкохола и неадекватне исхране.

Извор: https://simptomi.rs/bolesti/11-gastroenterologija-bolesti-organa-za-varenje/19-cir-na-dvanaestopalacnom-crevu-dvanaestopalacno-crevo-ulkus-ulcus-duodenum-duodenuma-bol-u-trbuhu-trbuha-muka-mucnina-gadenje-zeludacna-kiselina-cigarete-pusenje-stres-alkohol-aspirin-brufen-diklofen-diclofen-helicobacter-pylori-gastroskopija-lose-varenje