1 2 3 4 5

ВестиДо субспецијалисте преко интернистичке амбуланте

Заказивање прегледа код лекара интернисте у Општој болници обавља се уобичајно и пацијенти у оквиру законом прописаних месец дана стижу на преглед.

Хроничним болесницима изабрани лекар пише рецепте за лекове. Међутим, после шест месеци, уколико је потребно даље лечење, пацијенту је неопходан преглед лекара интернисте или субспецијалисте како би добио нови налаз на основу кога ће му његов лекар преписивати терапију. Контролни прегледи обављају се у Општој болници, и код лекара интернисте стиже се у оквиру једног месеца.

„До интернисте се стиже тако што изабрани лекар путем ИЗИС система заказује термин пацијенту. Имамо две амбуланте које раде пре подне и једну после подне. У свакој амбуланти буде прегледано по 25 пацијената, односно 75 до 80 одсто само у интернистичкој амбуланти. Ту не говоримо о осталим субспецијалистима и пријемној амбуланти где радимо ургентна стања који стижу са зеленим упутом за хоспитално лечење”, рекао је др Горан Војновић, нефролог.

Доктор Војновић напомиње да наши пацијенти често желе да прескоче преглед интернисте што је погрешно.

„До интернисте се лако стиже када се ради о хитном случају, али ако се ради о болесницима који имају хроничну болест, стижу за месец дана. Да би дошао до субспецијалисте, мора да прође интернистичку амбуланту и онда интерниста даје предлог кардиолога, нефролога са тим упутом долази у наш Специјалистички центар добија термин. Што се тиче термина за субспецијалистичке преглeде, ту је велика гужва и доста је попуњено термина. Интерниста може пуно ствари да уради 80 одсто, а само десетак одсто остане лекару специјалисти. Општа интерна је најважнија за пацијента” , истакао је доктор Горан Војиновић.

Извор: РТВ Панчево 03. Јун 2017.