1 2 3 4 5

ВестиУ Општој болници Панчево довољно анестезиолога

У Општој болници Панчево нема мањка запослених анестезиолога. Др Александра Живковић, задужена за односе с јавношћу, прецизирала је како је на Одељењу анестезије, реаниматологије и интензивне терапије, запослено 18 лекара. Међу њима је 12 специјалиста, од којих је један субспецијалиста терапије бола, а један лекар је на субспецијализацији. Има и пет специјализаната, а запослен је и клинички лекар.

Она је нагласила и како се у панчевачкој болници поред опште анестезије спроводи и регионална анес-спинална и епидурална, затим, ултразвуком вођена регионална анестезија и терапија бола.

„Анестезиолог је за већину пацијената „доктор из сенке" који их успављује пре операције и буди када се све заврши. Међутим, све више пацијената схвата значај анестезиолога, који не само да има важну улогу у операционој сали, већ и у преоперативној припреми, као и у постоперативном опоравку, који обухвата интензивно лечење и мониторинг-праћење и одржавање виталних функција, а посебно након захтевних оперативних захвата. Поред тога, анестезиолог се бави и збрињавањем хитних стања опасних по живот у процесу „оживљавања", то јест, кардиопулмоналном реанимацијом. Обезбеђује дисајни пут, поново покретање срчаног рада и изводи напредне мере животне потпоре”, објаснила је др Живковић.

Подсећања ради, 2014. године у Општој болници Панчево било је упола мање запослених анестезиолога него што је то било потребно.

Извор: 013 инфо, 30.07.2018.