1 2 3 4 5

ВестиШта је синдром доводне вијуге (afferent loop syndroma)?

Синдром доводне вијуге представља скуп симптома насталих након ресекције желуца по типу "Billroth II" која подразумева ресекцију доњег дела желуца и стварања анастомозе између горњег дела желуца са танком цревом.

Тада, дванаестопалачно црево изгледа попут слепе вијуге која је надовезана на ову анастомозу. У ову вијугу се и даље излучује жуч и панкреасни сокови и може доћи до њеног проширења и накупљања хране и течности.

Синдром доводне вијуге је ретка компликација која се јавља код 0,3% пацијената који су имали "Billroth II" ресекцију желуца. Дакле, накупљање хране, течности, дигестивних сокова, жучи и ваздуха у ову, доводну, затворену вијугу, доводи до њеног проширења. Ова дилатација може довести до проблема са жучним каналићима јетре и њиховог запаљења, као и до дилатације панкреасних каналића са појавом акутног панкреатитиса.

Пацијенти који имају синдром доводне вијуге могу имати акутну форму и хроничну форму овог стања и до појаве клиничких манифестација може доћи од првог дана, до неколико година након хируршке интервенције.

Који су симптоми и знаци синдрома доводне вијуге?
Клиничке карактеристике синдрома доводне вијуге зависе да ли је дошло до акутне опструкције, или до хроничне субопструкције.

Већина симптома су неспецифични и то су
- бол у трбуху
- мучнина и повраћање
- надимање након оброка
- брз осећај ситости током оброка
- жута пребојеност коже и слузокоже
- могуће је повраћање жутог садржаја које доноси знатно олакшање
- често се јављају масне, смрдљиве, проливасте столице

Како се поставља дијагноза синдрома доводне вијуге?

Анамнеза са клиничком сликом некада је довољна да се постави сумња на синдром доводне вијуге. Контрастно снимање са баријумским контрастом је довољно за постављање дијагнозе и показује пуњење и задржавања баријумског контраста дуже од сат времена у доводној вијузи. Ендоскопско испитивање може да помогне у постављању дијагнозе у смислу проналажења механичке препреке за пражњење доводне вијуге у желудац. Лабораторијске анализе су неспецифичне и могу показати анемију и хипопротеинемију (смањен ниво протеина у крви).

Како се лечи синдром доводне вијуге?
Како је узрок синдрома доводне вијуге често механичка опструкција у близини анастомозе са желуцем, једини начин лечења је хируршка интервенција која подразумева уклањање опструкције.

Извор: simptomi.rs