1 2 3 4 5

Вести„ОЧЕКУЈЕ НАС ДОСТА ПОСЛА И НАРЕДНИХ ГОДИНА"
др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево

• Поред окончане реконструкције Интернистичког блока, панчевачку Општу болницу у наредном периоду чека и потпуна реконструкција свих објеката у њеном кругу

• Упоредо са уређењем објеката, континуирано се радило на набавци нове опреме, а тако ће бити и убудуће

• Нема проблема са недостатком кадрова

Почетком маја ове године завршени су радови на реконструкцији Интернистичког блока Опште болнице у Панчеву, радови за које је Покрајинска влада обезбедила средства у висини од 540 милиона динара. У оквиру ове реконструкције радило се на свих шест етажа ове зграде, чиме је ова здравствена установа добила осам хиљада квадрата најсавременије уређеног и опремљеног простора. Упоредо са реконструкцијом, радило се и на набавци нове опреме, у шта је уложено још око 200 милиона динара. Завршетком ових радова, Панчево и цео јужни Банат су добили најмодернију и најопремљенију здравствену установу, што по речима директора Опште болнице др Слободана Овуке, они и заслужују.

„Фактички је сад ово нова зграда, јер је све урађено изнова. Постављена је термо фасада, замењена је столарија, тако да смо термо-енергетску ефикасност подигли за 100 одсто. Реновиране су и радиолошке просторије, место где је скенер, усељена су нова одељења, као што су грудно и неурологија, објекти у које се није улагало 60 година. Сада имамо и централну климу и грејање и све оно што смо до сад само могли да сањамо да ћемо у Панчеву имати, сад смо успели да добијемо", рекао је директор панчевачке болнице, др Слободан Овука приликом усељавања првих пацијената у уређени интернистички блок.

Како каже др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево, то свакако није крај пошто за ову здравствену установу постоје нови планови: „Ми смо сад тренутно у изради идејног решења пројекта којим ће се одредити начин на који ћемо реконструисати све објекте у кругу болнице, као и њено просторно уређење. Имамо обећана средства од Канцеларије за јавна улагања, а за саму израду пројектне документације средства је обезбедио Град Панчево. Надамо се да ће ова документација бити готова до јесени како бисмо могли већ тада расписати тендер за извођаче радова", каже др Слободан0 Овука о будућим плановима и додаје да су пројектантима пренете све потребе Опште болнице Панчево и идеје како би се ови радови могли урадити, а сада се чека само реч струке, како све то на крају остварити. Ти радови обухватају од замене столарије и постављања лифта па све до надградње појединих објеката, као и потпуне реконструкције управне зграде Опште болнице на којој, како каже наш саговорник, ништа није рађено 60 година, а што ће бити урађено у сарадњи са панчевачким Заводом за заштиту споменика културе.

Почетком јуна у Панчево је стигла и хуманитарна помоћ намењена Општој болници Панчево, Дому здравља, Дому за лица са оштећеним видом „Збрињавање“ и Дому „Срце у Јабуци“. Ова донација је дошла из Немачке, а иза ње стоји хуманитарна организација бајкера „BBH”, која већ 18 година организује овакве акције у оквиру којих прикупљају половну, мало коришћену опрему, коју после сервисирања поклањају истановама у два града из две државе. Ове године су одлучили да помогну болницама у два града у Србији и Румунији.
Хуманитарна помоћ, која је у Панчево стигла у 24 шлепера, састоји се од 40 болничких кревета, четири операциона стола, столова за патологију, инвалидских колица, болничких носила, индустријских сушилица, као и различитих медицинских инструмената, стерилизатора, ултразвучних уређаја, столова за превијање и медицинског потрошног материјала, радне одеће, постељине, али и канцеларијског намештаја и одеће за децу и бебе и играчака.

Оно што је тренутно најактуелније у Општој болници Панчево јесте набавка још нове опреме. Како каже др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево, Покрајински секретаријат за здравство обезбедио је нешто више од 55 милиона динара за набавку опреме, а панчевачка Болница је то искористила за куповину ендоуролошког стуба, аутоматског парног стерилизатора, радног пулта за ОРЛ, два система за анестезију, инструмената за хирургију, као и аутоматизованог система за брзу детекцију патогена и једног лапораскопског стуба 4К резолуције.

„Ових дана су потписани уговори са добављачима са роком за реализацију од 60 дана, тако да очекујем да већ почетком септембра сва ова опрема буде у болници. Оволико нове опреме није ушло у нашу установу последњих 15 година, а ту се нећемо зауставити, опрема нам је неопходна како би нашим пацијентима пружили што бољу услугу. Радимо елаборате за сваки део опреме који нам је потребан и убудуће ћемо радити на томе да обезбедимо средства за сву потребну опрему. Очекујемо још један ребаланс покрајинског буџета ове године што нам отвара прилику да нешто од тога и остваримо", објашњава директор Опште болнице Панчево, др Слободан Овука и наглашава да је сарадња са покрајинским властима све боља, а да је актуелна набавка опреме најбољи пример за то. Поред тога, и панчевачка локална власт се укључила у ове напоре како би ова здравствена установа свим грађанима Јужног Баната омогућила што бољу здравствену заштиту."

Директор панчевачке Опште болнице, др Слободан Овука додаје да све ове радове, реконструкцију објеката и набавку нове опреме ова установа успева да кадровски испрати тако да по питању запослених нема проблема, каквих имају друге здравствене установе.
„У складу са политиком Владе и нашим потребама запошљавамо нове лекаре тако да по том питању немамо проблема. И по питању лекара специјалиста је иста ситуација, немамо проблема са недостатком кадрова што је чест случај у оваквим установама у Србији, а поред тога, имамо доста наших младих лекара тренутно на специјализацији што много значи за будући рад Болнице. Док сам ја на челу ове болнице, трудићу се да овакво стање одржи и убудуће како би нашим грађанима пружили што квалитетније лечење", закључује директор Опште болнице Панчево, др Слободан Овука.

Извор: start013.rs
29. Јул 2019.