1 2 3 4 5

ВестиДонирање органа

Донирање органа представља донирање органа или ткива особи којој је то неопходно ради наставка или унапређења квалитета живота. Добровољно донирање може потенцијално спасити хиљаде људи.

Постоји неколико видова донације органа.

Донирање органа може пратити неуролошку смрт донора ( након повреда виталних центара у централном нервном систему, без изгледа за опоравком, најчешће код саобраћајног трауматизма, посебно код мотоциклиста).

Циркулаторну, срчану смрт, донора: када је срчани мишић оштећен до те мере да срце и плућа више не могу функционисати без механичке потпоре и особа је у потпуности зависна од апарата без изгледа за опоравком.

Донирање органа од стране живих донора, где су то најчешће особе сродници, пријатељи или пак особе генетски одговарајуће. Овај вид донорства је ограничен углавном на трансплантације бубрега, коштане сржи и делова јетре.

Ко може завештати, донирати своје органе и ткива?

Одређује се у тренутку кад се јави потреба за донацијом, серијом тестова од стране медицинског особља различитих специјалности.

Органе не могу донирати особе које болују од следећих стања: Creutzfeldt-Jakob болести(CJD), оболели од вируса еболе, ХИВ или Хепатитис Ц позитивне особе и особе оболеле од неких других заразних болести. Особе којима је дијагностикован карцином у активној фази не могу бити донори. Одређени типови карцинома дозвољавају донирање органа након извесног временског периода после излечења, уз дозу предострожности и додатних провера.

Правна регулатива.

Правно је то регулисано на различите начине. Као пример, у Великој Британији, потребно је да се да сагласност у Националном Регистру Донора Органа. У неким земљама се пак сматра да је сагласност већ подразумевана уколико особа није изричито против тога.

У нашој земљи на милион становника сада постоји 15 особа које су се сагласиле на добровољно давалаштво органа. У свету је тај број вишеструко већи. У развијеним земљама постоји око 50 донора на милион становника.

У нашој земљи само на трансплантацију бубрега чека око 700 пацијената у овом тренутку.

Добровољним давалаштвом могуће је спасити небројене животе.

Текст, на основу извора, уредио је др Слободан Перић, Одељење опште хирургије.

Извори:

https://www.organdonor.gov

https://www.organdonation.nhs.uk

http://www.vma.mod.gov.rs