1 2 3 4 5

ВестиДонација у оквиру пројекта “Срце Европе” Општој болници Панчево

Америчка агенција за међународни развој и Ротари клуб Панчево уручили су два инкубатора, сто за реанимацију и три лампе за фототерапију Општој болници Панчево. Ова донција је део пројекта „Срца Европе“ који се спроводи у 12 земаља, а њена вредност је 67.280 долара.

Иницијатива за ову акцију у Панчеву, под називом „Бициклом за бебе“, потекла је од Ротари клуба Панчево и њиховог суграђанина Душана Милојкова који је прешао 8.000 км бициклом по Европи да би скренуо пажњу на овај проблем и прикупио средства за повећање стопе преживљавања прерано рођене деце.

Панчевачки бициклиста Душан Милојков је био пресрећан због успеха његовог подухвата. „Ево сав сам се најежио. Ово је предиван осећај. Следе нови подухвати, чекамо да нам корона омогући да кренемо у нови хуманитарни поход по Европи. Ротаријанци су се показали као сјајни партнери", рекао нам је Милојков.

„Сакупљена иницијална средства охрабрила су чланове Ротари клуба Панчево да уз помоћ УСАИД-а, Ротари Фондације и Дистрикта 2483 Србија и Црна Гора покрену овај пројекат да би се обезбедила укупна средства за неопходну опрему за бебе. Пројекат су финансијки помогли и Ротари клубови из САД, Енглеске, Финске, Чешке и Словачке, као и Ротари клубови Панчево Михајло Пупин, Смедерево и Београд”, рекла је Зорица Јестровић, Гувернерка Дистрикта Ротари Србија и Црна Гора.

Помоћник директора Опште болнице у Панчеву, др Слободан Продановић изразио је изузетно задовољство и захвалност поводом донације квалитетне медицинске опреме за Службу педијатрије Опште болнице Панчево. „Ова врхунска опрема реномираног произвођача ће значајно помоћи да се битно унапреди и побољша квалитет рада лекара педијатара – неонатолога и на тај начин, уз пожртвован рад здравствених радника, смањи стопа смртности новорођене деце у овом округу". Др. Продановић је подсетио да је УСАИД већ подржао рад Опште болнице у Панчеву кроз реконструкцију и обнављање свих топлотних пумпи у болници, чиме је и Одељење породилишта добило топлу воду после 20 година.

У свом обраћању, Тод Ендруз, в.д. директора мисије УСАИД-а у Србије, присутнима је рекао да они ове године обележавају 20 година партнерстава са грађанима Србије. Истакао је да ће УСАИД наставити да подржава грађане и институције.

Комплетни прилог можете одгледати у нашој видео галерији ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево
датум: 16. јул 2021.