1 2 3 4 5

ВестиДОЈЕЊЕ

Искључиво дојење обезбеђује правилан раст и развој одојчета.

Предности овог начина исхране су:

1.Заштита од инфекције – мајчино млеко садржи антитела и биолошки активне ћелије, као и неиумунолошке заштитне факторе који обезбеђују пасивну заштиту одојчета од инфекције у првим месецима живота.

2.Заштита од алергије- исхрана одојчета хуманим млеком поспешује раст гастроинтатиналног тракта.

Предности дојења за одјочад

У одојчади која су на природној исхрани уочена је нижа инциденца синдорма изнендне смрти одојчета, дечијег дијатебетеса, карцинома и инфекције средњег уха. Одбраамбена реакција у борби против инфекције је јача, а и имуни одгпвор после вакцинације бољи.

Предности дојења за мајку

Окситоцин, који се ослобађа плиликом дојења, доводи до контракције материце и помаже спречавање крварења после порођаја. Жене које доје имају више енергије. Дојење смањује ризик од појаве рака дојке и јајника, а постпорођајна депресија је ређа. Храњење одојчета одузима мање времена. Бржи је физички опоравак од порођаја. Због емоционалног везивања ређе су појаве злостављања и зенемаривања деце.

Састав мајчиног млека

1.Колострум, млеко које мајка производи првих неколико дана после порођаја. По изгледу , то је густа, лепњива и биста до жућкаста течност. Колострум је савршена прва храна за новорођенче и садржи више протеина и витамина А него зрело мелко.

2.Прелазно млеко садржи више масти, лакотзе и енергије него колострум . Лучи се у прве две недеље после порођаја. После интервала од око 15 дана, састав млека се стабилизује и лучи се зрело млеко.

3.Зрело млеко се мења зависно од доба дана, дужина подоја, потреба одојчета и прележаних болести мајке. На почетку подоја, мајчино млеко се производи у великој количини и богато је нарочито протеинима и лактозом. Одојче, уносећи велику количу овог млека задовољава и своје потребе водом. На крају подоја, због велике количине масти, млеко је светлије боје. Ова чињеница указује на значај дужине подоја у задовољењу енергетских потреба одојчета.

Текст на основу извора уредила струковна медицинска сестра Сања Станковић, гинеколошко-акушерско одељење, Опште болнице Панчево.

Извор: Зштита здравља жене и детета, проф.др.сц.мед. Вида Живановић, Београд 2009