1 2 3 4 5

Вести"ОСНАЖИМО РОДИТЕЉЕ, ОМОГУЋИМО ДОЈЕЊЕ" – Светска недеља дојења

Светска недеља дојења 2019. године обележава се од 1 до 7. августа под слоганом "Оснажимо родитеље, омогућимо дојење".

Активности на унапређењу и подршци дојењу, породичној и развојној нези новорођенчета, у породилишту у Панчеву спроводе се по Националом програму .

Очување здравља мајке и детета, у великој мери зависи од процента деце на природној исхрани. Дојење је најприроднији дар, најздравији начин исхране новорођенчета, одојчета и малог детета до навршене друге године. Дојење и мајчино млеко унапређују здравље мајке, детета, и здравље током читавог живота. Не само састав, већ је и количина млека прилагођена узрасту детета и његовим потребама и зато мајчино млеко представља стандард исхране.

Дојење је много више од храњења. Мајчино млеко има непроцењиву вредност за свеобухватни развој, јер садржи све што је потребно за физички, психички, социјални, емоционални и сазнајни развој, развој свих чула и интелигенције и штити од многих инфекција и алергија, а код одојчади смањује ризик од синдрома изненадне смрти. Веома је важно да се, током боравка у породилишту, мајка и новорођенче не раздвајају, јер мајка тада може подојити дете чим се оно пробуди. Примена анестезије током порођаја (општа или епидурална) не представља препреку за рани почетак дојења.

Предности дојења за мајку су многоструке: помаже успостављању емоционалне везе са дететом, смањује ризик од постпорођајне депресије, смањује крварење после порођаја и ризик од појаве анемије, доприноси нормализацији телесне масе, а дугорочни ефекти су смањивање ризика од појаве остеопорозе и појаве малигних обољења дојке и јајника. Дојење доприноси складнијим породичним односима, растерећује породични буџет, штеди време.

У насем породилисту се спроводи програм подршке дојењу, породичној и развојној нези новорођенчета и има задатак да се сваком детету омогући најбољи почетак у животу и да заштити његово психофизичко здравља.

Правила о дојењу су засновану на „десет корака ка успешном дојењу“

Због сталног пада стопе дојене деце, заштита, промоција и подршка дојењу представља данас јавно здравствени приоритет већине развијених земаља.

Сваког четвртка у нашем породилишту се одржава школица за труднице у 13ч.

Izvor- http://www.dzsvenac.rs/sluzbeno/index.php/vesti-meni/12-dz-obavestenja/349-smu-podrska-dojenja

Sanja Stanisavljević

Strukovna medicinska sestra