1 2 3 4 5

ВестиРеновирана Општа болница у Панчеву

Централна климатизација, могућност подешавања температуре у собама, купатило у свакој соби, столарија која побољшава топлотне карактеристике, модерна опрема, базен, све то није део понуде неког хотела, него обновљена Општа болница у Панчеву.

Уместо некадашњих похабаних подова, плафона који су се урушавали, кревета који нису смели да се помере, јер су могли да се распадну, после годину и по од како је почела реконструкција, ова болница је спремна и у њој су већ први пацијенти. Сви радови треба да буду завршени сутра, дан пред првомајске празнике мајстори изводе последња дотеривања.
Општа болница у Панчеву је павиљонског типа и у кругу имају више старих објеката, а две централне спојене зграде су хируршко и интерно одељење. Помоћник директора за немедицинске послове Зоран Милошевић каже да је хируршки део главне болничке зграде обновљен пре 12 године, а интернистички део је стар 40 година и од изградње, осим редовног одржавања, никада није обнављан.

„Реконструисано је 6.000 квадрата и то тако што су у згради остали само спољни зидови, а све остало је рађено поново. На приземљу, где нам је било пријемно – ургентно одељење, плафон је отпадао, плочица скоро да није било, светло је било лоше. Слична ситуација је била на трећем и четвртом спрату, а у сутерену где је рехабилитација, базен годинама није радио, а свака мало већа киша је значила поплаву. У неким деловима је толико било буђи, да ни кречење није помагало и није давало дуготрајна решења", набраја Зоран Милошевић и напомиње да је реконструкција болнице почела 17. октобра 2017. године.

Нема кревета због жалбе понуђача
Општа болница у Панчеву набавља нових 120 кревета за обновљени део болнице, али испорука кревета касни. Помоћник директора за немедицинске послове Зоран Милошевић објашњава да је све благовремено урађено и требало је да буде готов поступак, али набавка још није завршена.
„Прво се у новембру прошле године један од тада потенцијалних понуђача жалио на конкурсну документацију Републичкој комисији за заштиту права понуђача у поступцима јавних набавки. После неколико месеци одбијен је тај захтев и ми смо наставили поступак јавне набавке. Имали смо два понуђача, донели одлуку, али се исти понуђач жалио на одлуку у априлу ове године. Сада чекамо да се тај поступак заврши, како бисмо видели шта даље. Долазимо у ситуацију да у обновљену болницу враћамо старе кревете, а многи од њих су се распали и уништени су. Значи да ни старих кревета немамо довољно. Свакодневно упућујемо молбе Комисији да што пре окончају поступак", рекао је Зоран Милошевић.

Дневно преглед обави 2.000 људи
Град Панчево има 123.414 становника, а ка болници гравитира око 200.000 људи. Зоран Милошевић наводи да у просеку свакога дана на специјалистичке прегледе дође 2.000 пацијената, а уради се 1.000 лабораторијских и дијагностичких услуга. Подаци о броју прегледа у прошлој години нису меродавни, јер се због обнове радило у смањеном обиму, али су имали 20.877 пацијената који су били на болничком лечењу и провели 119.425 дана у овој установи, што значи да је сваки пацијент у просеку у болници био 5 до 7 дана.

Најсавременији РТГ Апарат
После више година, болница поново има сређену рехабилитацију, поправљен је базен, сређена сала за вежбе, као и за електротерапију. Болница добија и нову опрему, стигло је и 26 нових апарата за хемодијализу, као и најсавременији рендген какaв нема ниједна општа болница у Војводини. Стављена је и нова фасада и изолација, замењен кров, а грејање болнице је решено преко седам топлотних пумпи.

У приземљу болнице сада је пријемно-ургентна служба и то направљена по најсавременијим стандардима, са „кружним“ током кретања пацијената. Ту је дијагностика и тријажа свих пацијената који долазе у болницу.

„Можда је најзначајније то што ће сада у реконструисани део болнице прећи пулмолошки и неуролошки болесници, који су боравили у изузетно старим и лошим објектима у кругу болнице. Неуролошки пацијенти су до сада преко целог болничког круга транспортовани ради дијагностике, а сада је то све на једном месту. На другом спрату болнице сада је коронарна јединица и хемодијализа, а ови пацијенти су први који бораве већ сада у обновљеном делу болнице. На трећем и четвртом спрату су остале интернистичке гране и то кардиологија, гастроентерологија са ендоскопијом, ендокринологија, реуматологија, нефрологија и хематологија", наводи Зоран Милошевић помоћник директора за немедицинске послове Милошевић.

Хемодијализа је радила без прекида и током обнове, јер имају око 150 пацијената који су морали редовно да долазе на дијализу и највећи су центар за хемодијализу у овом делу Војводине. Пошто терапија овим болесницима није прекидана, није могла да се ради обнова у целој вертикали где су били пацијенти на дијализи. Та вертикала рађена је тек када су пацијенте могли да преселе у други део болнице, те су они пресељавани у две етапе. Милошевић истиче да ови пацијенти сада долазе на терапију у обновљени део и први су који су се уселили у реконструисану болницу.

„Имали смо неке велике собе, које смо преградили, како не би било по осморо пацијената у истој соби. Тако да смо добили отприлике исти број кревета, али свака соба сада има купатило са тоалетом. Раније су била по два купатила на целом спрату. Поред тога, на сваком спрату постоје и заједнички тоалети, по један за пацијенте и за запослене. Свуда су обновљени подови, сређена столарија и то алуминијумска са побољшаним топлотним карактеристикама, док раније нису сви прозори могли ни да се отворе. Постављена је и централна климатизација, а може да се подеси температура за сваку собу. Расвета у купатилима је сензорска и пали се чим се отворе врата, а на дисплејима у ходницима може да се види и спољна температура, као и унутрашња. У целој болници су постављено је и модерно озвучење, те се свуда чује иста музика.", " набраја Зоран Милошевић.

Ходинци су сада проширени и њима могу да пролазе и пацијенти у колицима, као и они које гурају на креветима. Уместо досадашња два, болница сада има три лифта, а по први пут имају лифт у који може да уђе кревет.
Покрајинска влада дала је 700 милиона динара и то 550 за реконструкцију и 150 милиона динара за опремање Опште болнице у Панчеву. Зоран Милошевић наглашава да су захваљујући Покрајинском секретаријату за здравство набављени и специјални болнички сетови са доводима за ваздух, кисеоник, медицинске гасове, системом за дозивање медицинског особља.

После више година, болница поново има сређену рехабилитацију, поправљен је базен, сређена сала за вежбе, као и за електротерапију. Болница добија и нову опрему, стигло је и 26 нових апарата за хемодијализу, као и најсавременији рендген, а помоћник директора за немедициснке послове Зоран Милошевић каже како такав РТГ нема ниједна општа болница у Војводини.
Стављена је и нова фасада и изолација, замењен кров, а грејање болнице је решено преко седам топлотних пумпи. Направљена је и рампа за улаз пацијената у колицима, до пријемно-ургентног одељења. Тешко је набројати све што је урађено и дотерано у овој банатској болници, а разлику у односу на претходне четири деценије најбоље ће осетити и видети пацијенти, већ ових дана.

Текст уредила - Љубица Петровић
Фотографија - Р. Хаџић
Извор: dnevnik.rs
29.4.2019.