1 2 3 4 5

ВестиДИВЕРТИКУЛУМ ЖЕЛУЦА

Дивертикулум желуца јесте слепо, кесасто избочење свих или појединих слојева зида желуца од лумена пут споља. Дивертикулуми су ретко локализовани у желуцу. Чешћи су у особа старијих од 40 година. Кардијални и субкардијални делови желуца су места најчешће локализације.

Настају на месту где је мишићни слој желуца представљен само циркуларним мишићним влакнима са два снопа (за малу и велику кривину). Зид желуца је ослабљен у том сегменту и због анатомске локализације гране леве гастричне артерије. Настанку дивертикулума додатно доприноси повећани интрагастрични притисак.

Дивертикулуми желуца протичу асимптоматски или је клиничка слика некарактеристична. Од симптома могу се јавити тиштећи болови у чашици након оброка, мучнина, гађење, повраћање и отежано гутање. Клинички преглед је негативан.

Дијагноза: Радиолошким прегледом желуца баријумом запажа се правилан депо баријума повезан са луменом желуца краћим или дужим вратом, а набори желуца конвергирају према отвору дивертикулума и завршавају се у њему. Ендоскопијом се потврђује кружни отвор у зиду према коме конвергирају набори. Разликовање желудачног улкуса и улцериформног карцинома желуца од дивертикулума желуца постиже се гастроскопијом.

Компликације: услед ретенције хране у великим дивертикулумима са узаним отвором може доћи до развоја дивертикулитиса .Од компликација наводе се и пептичне улцерације у дивертикулуму са крварењем и перфорацијом као и карцином желуца у дивертикулуму.

Прогноза дивертикулума је углавном добра. Терапија дивертикулума није увек неопходна. Саветује се дренажни положај након оброка, примена анатацида и прокинетичких лекова. Код великих дивертикулума који дају компресивне сметнје и појаве компликација спроводи се хирушка ресекција дивертикулума.

Текст на основу извора уредила др Мартина Цветковић, клинички лекар на одељењу инфективних болести ОБ Панчево.

Извори : Интерна медицина, књига I, Катедра интерне медицине, Проф.др С. Илић ,Медицински факултет у Нишу , 2004.